Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så används den konstiga prylen

Nu vet vi! Den konstiga manicken vi visade på bild på Stadsliv förrförra veckan är inget annat än en glasampull som använts för att skapa tryck i vattenbrandsläckare av äldre modell.

Det var örebroaren Håkan Öberg som visade, vad han (och vi på redaktionen) tyckte vara en konstig mackapär. Glasbehållaren hade legat nedgrävd i jorden på Hans Öbergs föräldrahem i Ånge, och kommit fram – oskadad – i samband med ett grävarbete på gården.

Och tur var väl det, för innehållet i denna glasampull är koncentrerad svavelsyra vilket är starkt frätande. Stadslivsläsarnas engagemang att lösa denna fråga var imponerande – så många som ett fyrtiotal läsare hörde av sig till oss. De allra flesta gissade att glasampullen var till en brandsläckare, även om någon drog till med ”öronvaxpropplösare från sent 1800-tal”. Så tokigt. Nej, då var exempelvis Jonas Bengtsson mer rätt ute. Han är farlig avfall-expert inom Stena Metall, och berättar i sitt mejl hur glasampullen användes praktiskt i vattenbrandsläckaren. Han skriver: ”Glasampullen anbringades i ett fjäderfäste under locket till vattenbrandsläckaren som i övrigt var fylld med karbonat löst i vatten.

Vid behov slog man ner knappen som utlöser släckaren, varvid ampullen krossades och syran blandades med det basiska vattnet. Den reaktion som bildades skapade ett övertryck som tryckte ut vattnet”.

LARS-GÖRAN MÅNZON