Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så bildas cykloner

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Den tropiska cyklonen Yasi är nu på väg att dra in över Australien och kommer med all säkerhet ställa till ordentligt det med sina vindar på upp mot dryga 65 m/s.

Förutom orkanvindar kommer den tropiska cyklonen även ge stora regnmängder och en flodvåg. En tropisk cyklon är ett annat ord för ett lågtryck som bildas över tropiska havsområden. För att den ska få kallas tropisk cyklon eller orkan ska vindhastigheten vara minst 33 m/s och lyfttrycket i centrum ska vara lägre än 979 hPa.

Molnstrukturen är cirkulär och spiralformad men ett delvis eller helt molnfritt område i mitten, stormens öga. Precis utanför ögat finns en ring med kraftiga åskmoln och det är också närmast mitten de största vindhastigheterna uppmäts. För att en tropisk orkan ska bildas måste havstemperaturen vara minst 27 grader, vilket i regel endast är fallet mellan latituderna 25N och 25S.

Närmast runt ekvatorn kan dock inte tropiska cykloner förekomma trots varmt havsvatten pga. att den horisontella variationen i jordens rotationshastighet är för liten för att skapa den karaktäristiska cyklonvirveln. Då den rör sig in över land försvinner havets drivande värme och den regnavkylda marken gör att orkanen ganska snabbt försvagas och dör ut. Den hinner dock ofta ställa till en hel del förödelse innan dess.