Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så bildas dimma

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Begreppet dimma används ganska frekvent under höstmånaderna.

Dimma är ett vanligt fenomen även under våren. För att dimma ska kunna bildas krävs att den relativa fuktigheten når värden på 95-100 procent. Det kan ske på två sätt, dels genom avkylning eller genom blandning av olika luftmassor med olika temperatur.

Det finns ett antal olika typer av dimmor, men de vanligaste är strålningsdimma och advektionsdimma. Över land är den så kallade strålningdimman vanligast, vilken bildas genom markens utstrålning och gör att luften i lägsta skikt avkyls. Detta fenomen inträffar med störst sannolikhet under tidiga morgonen mellan augusti och oktober.

Över hav däremot bildas dimman främst under vårmånaderna mars och april och då från sena kvällen till tidiga morgonen. Då havet är kallt och allt varmare luft strömmar över det kalla vattnet avkyls luften närmast underlaget (vattnet). Därefter fortplantas temperatursänkningen uppåt genom blandning och så kallad advektionsdimma bildas. Lite längre fram i höst då dimma förekommer i kombination med temperaturer under noll grader kan den bli extra besvärlig. Dimdropparna är då ofta underkylda och fryser i kontakt med marken.