Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så bildas en orkan

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

En orkan har vindstyrkor på minst 33 m/s och för att en orkan ska bildas behövs varm och fuktig luft samt havsvattentemperaturer över 27 grader.

Värme frigörs när vattenångan kondenseras till molndroppar i orkanen. Tar man bort energikällan, det vill säga det varma vattnet, dör orkanen fort ut. Det är därför man kan höra talas om hur snabbt en orkan mister styrka så fort den når in över land.

En del kan röra sig ut över vatten igen och hinner samla på sig ny energi innan den kanske sveper in över land ännu en gång. En orkan kan även försvagas om den kommer in över alltför kallt vatten.

Vad skiljer våra lågtryck från tropiska orkaner? Jo, lågtryck på våra breddgrader får det mesta av sin energi från temperaturskillnader mellan varma och kalla luftmassor. En annan skillnad är att tropiska orkaner är varma vädersystem, vilket innebär att de är varmare än omgivande luft även högre upp i atmosfären.

Våra lågtryck, med undantag för de riktigt unga, är istället i huvudsak kalla vädersystem. Livslängden skiljer även våra lågtryck från de tropiska orkanerna. Våra har en livslängd på 3-4 dygn medan tropiska orkaner kan fortleva i 1-2 veckor.