Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så blev de herrgårdsfolk

Elin och Andreas bytte en bekvämt liv i lägenhet i stan mot ett renoveringsobjekt på landet. Efter två års intensivt arbete har de äntligen flyttat in i den lilla herrgården i Biverud.

Elin Åkerström och Andreas Molin jobbade på som förskollärare respektiver kvalitetsingenjör och funderade på att byta tvåan på Skolgatan i Örebro till en lite större lägenhet. Men en sommardag för två år sedan var det visning av den lilla herrgården i byn där Andreas växte upp. Många i byn var nyfikna på hur det såg ut, så även Andreas. När han gick runt i den murriga och förfallna miljön tändes drömmen om hur det skulle kunna bli. Tanken på att flytta dit tog fäste. Elin följde med och tittade och snart var köpet klart.

– Det är lite kul att det gick så fort. Vi funderade inte så mycket, men det känns bra, säger hon.

Den enda faciliteten i huset var en kallvattenkran. Nu har de ett härligt kök och ett modernt badrum med golvvärme. Det mesta jobbet har Elin och Andreas gjort själva.

– Jag har alltid hjälpt till med det som behövs hos mina föräldrar, så visst har jag hållit i en hammare förut. Men något stort byggarbete har det aldrig handlat om tidigare, säger Andreas.

Det han inte kunde har han fått lära sig, och en hel del vägledning har han fått genom att läsa på om att renovera gamla hus.

– Vi har fått mycket hjälp av pappa. Annars är vi dåliga på att be om hjälp. Fast i sommar behöver vi måla om fasaden, då kan det ju passa att höra med kompisar, säger Andreas.

Att paret vågade satsa på huset handlar till stor del om att stommen var frisk. Innan de började jobbet med huset fixade de den ena lilla flygeln så de kunde bo där under den varma årstiden. Vintertid har de bott hos Andreas föräldrar.

Det första stora jobbet på huvudbyggnaden var att göra om taket helt igenom med nya reglar, råspont, vindpapp, läkt och tvåkupigt lertegel. Sedan rev de upp golvet, och i salen, som finns i mitten av huset, hade spånisoleringen rasat ner i krypgrunden så där blev det helrenovering. Dessutom satte de in en avfuktare i krypgrunden som för ut fuktig luft och blåser in torr luft via kanaler till alla rum. Överallt ligger det nu ekparkett.

Till köket krävdes nya vattenledningar och avlopp. Badrum fanns inget i huset, så det placerades intill köket för rördragningens skull. Där är det inrett helt i modern stil med stora vita kakelplattor och glänsande brun mosaik i duschen och över handfatet.

Köket fick helt ny inredning med ljusa luckor och ett blommigt kakel i svart och vitt. Under spiskåpan fick det plats både en glaskeramikhäll och en nyrenoverad järnspis. En modern köksfläkt är monterad under kåpan så att den inte syns alls.

– Vi vill ha det modernt men ändå med en lantlig känsla. Det är skönt att vi har samma smak så vi kan komma överens i besluten, säger Elin.

Andreas tycker egentligen att själva byggandet är enklare än inredningen.

– Bygget finns det regler för, när man kommer till den andra biten är det svårare för då ska man välja och tycka.

Nu har nästan två år gått och huset går att bo i även om en hel del jobb återstår. Spegeldörrarna ska tas fram, ytterdörrarna bytas, fasaden målas om och övervåningen är inte påbörjad än.

– Fönstren måste renoveras också, men de väljer vi att lämna in hos en hantverkare i närheten.

Andreas gissar på att det kan ta två år.

– Men vi sätter inte upp någon tidsplan, det ska inte kännas som ett tvång.

– Jag tycker ändå att det har gått fortare än jag trodde det skulle göra, säger Elin.

Fakta

Namn: Elin Åkerström, 24 år, och Andreas Molin, 29 år.

Boyta: Drygt 200 kvadratmeter när övervåningen blivit inredd, plus två små röda flyglar och 7000 kvadratmeter tomt.

Byggår: Enligt pappren 1909, men troligen byggt i mitten av 1800-talet och renoverat då handlingarna skrivits.

Byggteknik: Liggande timmer med stående panel.

Uppvärmning: Vedeldat med vattenburet system, plus vedspis och kakelugn.

Stil: Ljust och lantligt, men ändå modernt.

Hemsida: www.lillaherrgarden.blogspot.com