Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så blir de nya registreringsskyltarna

Vissa registeringsskyltar får orange färg, andra får mindre storlek. Och ingen slipper undan EU-symbolen. 
Det är några av förändringarna som införs vid årsskiftet.

Annons
Så här ser den nya tävlingsskylten ut.

ENligt Transportstyrelsen är flera av förändringarna resultatet av krav från intresseorganisationerna. 

– Det har varit viktigt för oss att lyssna på vad omvärlden har för åsikter om skyltarna, för det är något som engagerar många. Både införandet av en tävlingsskylt och en mindre MC-skylt är önskemål från intresseorganisationer, säger Karim Barsoum, sakkunnig inom fordonsregistrering på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Här är de viktigaste förändringarna:

Ny typ av registreringsskylt införs – tävlingsskylt

Tävlingsskylten kommer att ha storleken 300 x 110 mm eller 170 x 150 mm, med en orange ljusreflekterande botten och svart text. Den kommer att utfärdas till tävlingsfordon, till exempel rallybilar och tävlingsmotorcyklar.

Fler skyltar får EU-märkning

EU-märkning införs på de mindre så kallade USA-skyltarna, saluvagnsskyltar och taxiskyltar. Skyltar för beskickningsfordon, terrängmotorfordon och tillfälliga fordon samt provisoriska skyltar kommer även i fortsättningen att vara utan EU-symbol.

Skyltar utan EU-symbol försvinner

I dag finns möjlighet att få en ordinarie registreringsskylt eller MC-skylt utan EU-symbol. Den möjligheten tas bort från och med årsskiftet. Andelen skyltbeställningar utan EU-symbol är endast cirka 11 procent av det totala antalet dubblettbeställningar och trenden är minskande.

MC-skylten blir mindre

Slopandet av kontrollmärkena har möjliggjort en minskning av storleken på MC-skylten. Det nya måttet kommer att vara 170 X 150 mm.

Enklare att få USA-skyltar

De mindre, ordinarie registreringsskyltarna, så kallade USA-skyltar, med måttet 300 x 110 millimeter har hittills utfärdats i begränsad omfattning. Begränsningar kommer att kvarstå men det blir enklare att få den mindre registreringsskylten vid till exempel ombyggnation.

LÄNK: Så ser de nya skyltarna ut

(NA)

Annons