Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så blir du en ”Brony”

Ordet ”Brony” är relativt nytt och okänt för den som inte hängt med i den trend som skapats efter den senaste serien om de tecknade ”My little pony”. Den senaste serien startade 2010 och har fått en enorm genomslagskraft på både barn och vuxna, som följer serien.

Den nya serien ”My little pony, friendship is magic” som den heter, är enligt de vuxna fansen som kallar sig ”Bronies” något helt fantastiskt som inte kan jämföras med de tidigare serierna under 80- och 90- talen.

– Jag hade sett ponnyhästarna från den nya serien överallt på internet och undrade vad de var. Jag kollade upp serien och tyckte det var jättebra, säger Emma Janehult.

Emma är 20 år. Hon och hennes kompisar Filip Granberg, 20 år, och Hilda Filmberg, 18 år, är alla ”Bronies” och berättar vad det betyder för dem.

80 procent killar

– Det är vanligare med killar som är ”Bronies” än med tjejer, säger Filip Granberg. Han uppskattar att det är ungefär 80 procent av alla ”Bronies” som är killar och att resten är tjejer. Han själv känner många killar som tycker om serien och ser inget fel med det, tvärtom.

– En del tycker att det är konstigt att man tittar. Jag bryr mig inte vad andra tycker. Genom att vara en ”Brony” träffar man många likasinnade som är väldigt trevliga. Man får bra vänner och serien är dessutom bra, säger han. Emma, Hilda och Filip tycker alla tre att det är humorn i serien och de olika karaktärerna i serien som gör den till en sådan succé.

Ponnyhästarna i serien har olika egenskaper och både svaga och starka sidor precis som rikiga personer. Deras starka sidor hjälper dem ofta ur knipor och deras dåliga egenskaper försätter dem i stället i situationer som de sedan måste klara själva på något sätt eller med hjälp av de andra ponnyvännerna.

Blev helt fast

– Jag kom i kontakt med serien förra sommaren när en kompis rekommenderade den. Först tyckte jag inte att den var något speciellt, men när jag gav den en chans till och hade tittat några avsnitt så blev jag fast, säger Hilda Filmberg.

– Det är många som säger att det tagit dem några avsnitt. Jag var fast efter avsnitt sex i första säsongen, då jag verkligen fastnat för karaktärerna och historien i serien, säger Emma Janehult.

Förälskad

–Man känner igen personligheterna i karaktärerna hos många av ens bekanta, det är roligt. Jag själv blev förälskad i ponnyn ”Flutter Shy” i första avsnittet eftersom hon var så söt, säger Filip.

Enligt Hilda är ”Rainbow Dash” den bästa ponnyn i serien, om hon måste välja en. Egentligen har hon flera favoriter.

– Rainbow Dash är en riktig pojkflicka och jag gillar hennes personlighet. Hon är färgglad med en regnbågsfärgad man och svans, säger Hilda. Emma är mer inne på att det är karaktären ”Apple Jack” som är bäst eftersom hon är jordnära, ärlig och gör allt för sina vänner.

Skaparen till serien, Lauren Faust, har enligt Filip tidigare skapat den tecknade serien powerpuffpinglorna och är en populär serieskapare. Hon har gjort den nya ponnyserien mer en lätt feministisk vinkel som visar att tjejer kan göra allt som killar kan och att även de manliga ponnyhästarna i serien, lever i en rosa och glittrig värld.

– Serien visar att tjejer får vara som de vill och att de kan göra allt. Det finns inte så många manliga roller i serien och i så fall är de bakgrundfigurer, säger Hilda.

Massor av energi

Hur engagerad man är som ”Bronie” skiljer sig väldigt mycket från person till person, berättar Emma. Hon säger att en del bara kollar på serien och att andra spenderar väldigt mycket pengar på samlarprylar och att de klär ut sig till karaktärerna inför olika convent med ”my little pony tema”.

En del lägger ner massor av energi på att efterlikna sin favoritkaraktär så mycket som möjligt. Både Emma, Hilda och Filip samlar på figurer och har kläder med motiv från serien och de träffas ibland tillsammans med andra bronies och hittar på saker som att kolla på serien, eller bara göra helt vanliga saker. Hilda har även klätt ut sig på ett event.

– Det kallas Cosplay och då efterliknar man karaktärerna. Sist var jag ”Apple Jack”. På conventen umgås man och pratar om serien med andra.

– Den mest extrema i vårt gäng har döpt om sig efter karaktären ”Flutter Shy” och skaffat en tatuering. En del ”Bronies” gillar själva cosplaydelen mer än serien i sig, säger Filip.