Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så blir du sams med svärmor

Myten om den elaka svärmodern lever kvar. En snabb sökning på Sveriges största familjesajt visar också att många har problem med sin svärmor. En av dem är Bella. Men det går att lösa konflikterna menar experterna.

Annons

Ända sedan Bella gifte sig med sin man har hennes relation med svärmor varit frostig.

-Hon är väldigt konservativ och tycker att jag är en dålig fru som inte gör tillräckligt mycket i hemmet men också att det är mitt jobb att se till att min man gör det han ska både när det kommer till att hålla kontakt med avlägsna släktingar som han inte har träffat på tjugo år och att klä sig snyggt när han går till jobbet. Min svärmor tror att jag inte gör något alls i hemmet och har förklarat att det är så synd om min man som får dra det tunga lasset och sköta all disk och städning, fastän både jag och min man ju vet att det inte är så! När min make säger ifrån och förklarar för sin mamma att hon inte ska lägga sig i tar hon alltid upp det med mig efteråt, eftersom det är jag som är hans fru och jag är den som ska ha inflytande över honom.

Bella har en längre tid mått dåligt över relationen med sin svärmor och är nu trött på alla pekpinnar och konflikter.

-Ofta försöker jag hålla mig lugn och inte säga så mycket, för det är katastrof att börja tjafsa med henne, då vet man inte var man hamnar till slut, förklarar “Bella” uppgivet. Men ofta blir det så att jag sväljer i några månader och sedan exploderar jag till slut över en liten pryl grej som hon då inte kan förstå jag blir så himla arg över.

”Bella” upplever att det inte är någon mening att säga något till svärmor eftersom hon inte visar någon förståelse och börjar ge upp hoppet om att få en bättre relation. Experterna är dock eniga om att det går att göra relationen bättre.

Enligt myten är svärmor en nyfiken ragata som hackar på mannen som gift sig med hennes lilla flicka. Men i verkligheten står istället striden mellan svärmodern och svärdottern, menar Kalle Bäck som är docent i historia och har skrivit boken ”Den besvärliga svärmodern - myt, nidbild eller verklighet”. Enligt honom beror konflikterna mellan svärdotter och svärmoder framförallt på att de traditionellt ansvarat för samma områden, det vill säga följande:

Mannen - vem ägnar han mest uppmärksamhet åt? Vem lyssnar han på?

Hemmet - Hur ska det skötas?

Samt barnen – hur ska de uppfostras?

Den allvarligaste konflikten är den om mannen, menar Kalle Bäck. Den konflikten brukar också vara inkörsporten till de andra bråken. Framförallt handlar den om att han inte kan säga ifrån till sin mamma, och att han undviker konflikterna och låter de båda kvinnorna sköta dem. Men att sätta gränser mot sin mor är nästan helt ofarligt - hon finns kvar där ändå. Däremot är inte en hustrus kärlek lika självklar, så konflikterna blir mest hanterbara när mannen tar ställning för henne, menar Kalle Bäck.

Parterapeuten Gerd Elliot, ger råd till besökarna på Familjeliv.se, och hon håller med Kalle Bäck. Gerd Elliot menar att gränssättning är själva nyckelordet i Bellas fall.

-Det är viktigt att det yngre paret kan diskutera saken på ett lugnt sätt och försöka komma överens om hur de skall förhålla sig. Den som är biologiskt barn till svärmodern måste också ibland kunna ta ett samtal med sin mamma, säger Gerd Elliot

När han eller hon gör det så upprätthåller och skapar man lojalitet till sin partner. Gör man det inte är risken stor att partnern känner sig sviken.

När man skall prata med sin mor eller svärmor så gäller samma saker som för vilket annat samtal som helt. Lyssna, försök att förstå, kompromissa ibland, försök att hitta lösningar, behåll respekten för varandra och var lyhörd.

Att det är många som har problem med svärmor råder det inget tvivel om efter en snabb sökning i Familjelivs populära forum där mammor över hela landet vädrar bekymmer och glädjeämnen om det mesta. Men även om det är lätt att förstå att medlemmarna framförallt vädrar sitt missnöje i forumet är det inte enbart missnöjda röster som hörs här. Familjelivsmedlemmen med användarnamnet ”StinaV” startade för en tid sedan en omröstning för att ta reda på hur många som är så pass missnöjda att de verkligen skulle vilja byta ut sin svärmor. Drygt tvåhundra personer svarade på omröstningen och 66% hävdade att de inte kunde tänka sig att byta ut sin svärmor.

Tina Elversdotter är en av de familjelivsmedlemmar som tycker att hon har en fin relation med sin svärmor.

-Min svärmor är alltid glad och så otroligt omtänksam och kärleksfull. Hon tog emot mig med öppna armar från första stund jag klev in i hennes liv.

Tina Elversdotter beskriver relationen som en mor och dotterrelation ”eller kanske snarare som en bästa-vänner-relation.”

-Vi hörs nästan varje dag och träffas i varje fall någon gång i veckan om vi kan. Vi uppdaterar varandra om vardagen och allt som händer och stöttar varandra i vått och torrt, fortsätter Tina Elversdotter. Jag har en så nära relation till min svärmor som man bara kan ha.

På frågan vad andra tycker om hennes positiva inställning till svärmor säger Tina Elversdotter att hon alltid får positiva reaktioner.

Hon tror också att en svärmor måste välkomna sitt barns val av partner för att en bra relation med sin svärmor ska kunna vara möjlig.

-Sedan kan det förstås vara svårt om man är väldigt olika och inte direkt kommer överens. Men jag tycker ändå att det är viktigt att hålla en så god balans som möjligt. Det är ju trots allt ytterligare en familjemedlem som svärmor fått in i sitt liv också och som förhoppningsvis kommit för att stanna, säger Tina Elversdotter

Familjelivs parterapeut Gerd Elliot säger så här om relationen med svärmödrar och Tina Elversdotters beskrivning av sin svärmor.

-Svärmor är ofta en person med ett engagemang och hon vill för det mesta oerhört väl. Hennes roll i livet har kanske varit att ta hand om och se till att alla andra mår bra. Har hon fått bekräftelse genom att ta hand om andra kan det vara svårt att sluta med det.

Ofta är också svärmor en viktig sammanhållande person i släkten och viktig för barnbarnen, påpekar Gerd Elliot

-Kontentan är att vi alla är medmänniskor och att vi alla behöver försöka respektera varandra. Var realistisk i dina förväntningar kring hur mycket du kan förändra en annan person och försök att se det positiva hos varandra. Vågar du släppa in och lyssna, vara lyhörd och se det goda blir det mycket lättare, avslutar Gerd Elliot

”Bella” heter egentligen något annat

Parterapeuten Gerd Elliots råd om en bättre svärmorsrelation:

- Prata med din partner om det som du stör dig på med din svärmor.

- Sätt gränser! Låt din partner prata med sin mamma om vilka gränser som gäller i er familj.

- Var lyhörd för din svärmor och försök att förstå henne. Ofta vill hon oerhört väl och om hon tidigare har fått bekräftelse genom att ta hand om andra kan det vara svårt att sluta med det.

- Var realistisk i dina förväntningar kring hur mycket din svärmor kan förändras

Mer läsning

Annons