Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så bra är "Annars dör man"

Har du saknat salladsbaren Green fellow på Järntorgsgatan kommer du att glädjas åt nya restaurangen Annars dör man i samma lokaler. Konceptet är så gott som exakt det samma.

Annons

Den lilla krogen i hörnet mot Järntorget har fått en ny inredning samtidigt med ägarbytet. Som gäst möts man av svarta väggar, kristallkronor i taket, stora speglar på väggarna. Det ser nästan lite ut som insidan av ett sagoslott i en tecknad film från Disney, och är väldigt trivsamt, nästan lite lyxigt.

Maten har också något flärdfullt över sig, få menyer men varsamt valda. För en knapp hundralapp finns det några olika salladsgrunder att välja mellan; chevre och blåbär, lupinbulgur och rödbetshummus, feta och mango – för att nämna några exempel. Däremot ingår ingen dryck, så vill man dricka något annat till sticker priset iväg över hundralappen, dyrare än många andra luncher i Örebro.Till det väljer man ett protein: kyckling eller rökt lax, till exempel, och så en dressing av något slag.

Det är trevligt eftersom man kan skräddarsy sin egen sallad, i dessa alla dieters tidevarv hittar alla något som passar. Men vi är ändå lite kluvna till konceptet, för det känns också extra omhändertaget när någon annan har gjort tankearbetet med vilka smaker som passar bäst ihop i en maträtt.

När salladerna kommer in är de vackra att se på, de olika ingredienserna är fint upplagda i prydliga grupper på tallriken. Det är förföriskt för den som äter med ögonen, men desto tristare för den som främst vill tillfredsställa smaklökarna när varje grönsak serveras för sig. Man får helt enkelt börja med att dela osten i mindre bitar, blanda grönsakerna försiktigt med varandra för att få lite mer av smakupplevelse. Vi tycker helt enkelt att det är lite trist, lite intetsägande. Och för lite.

De som väljer soppa är desto nöjdare. Redan innan vi har satt oss ner, lovsjunger bordsgrannarna tomatsoppan. De kommer tillbaka lunch efter lunch för att äta den igen. Och vi håller med, den är mycket god. Stark och smakrik, med syrlig twist som gör munnen lycklig. Även pumpasoppan får med mycket beröm godkänt: len och god och med fin hetta i eftersmaken. ”Den är faktiskt så god att jag skrapar rent soppskålen med skeden”, säger en av patrullens medlemmar entusiastiskt. Även här får man välja tillägg och eftersom vi gillar sopporna bättre, blir vi mer nöjda med hela upplägget.

Efter maten får man en kopp kaffe ur fina koppar. Däremot inget mer. Vi kan inte motstå en liten chokladkaka med topping av hallon och rödbeta som ser precis så god ut som den också är. Men den kostar 35 kronor och tillsammans med mat och dryck landar lunchen på 148 kronor. Det är tyvärr inte särskilt prisvärt.

Betyg/poäng

Annars dör man

Järntorgsgatan

Totalt: 10 poäng

Service: 3

Trevlig personal som har god koll på vad som finns i maten, det känns genomtänkt och bra. Däremot är vi lite kluvna till konceptet med att välja sin mat i delar – att välja sitt ”protein” känns inte särskilt inspirerande.

Meny: 2

Några sallader och två olika soppor känns fattigt och enahanda. Ska ”Annars dör man” överleva krävs nog lite utveckling här.

Smak: 2

Salladerna är lite trista, inga spännande ingredienser som piffar upp de kalla grönsakerna. Sopporna är mycket bättre, smakrika och lena och med spännande twist.

Extra: 3

Svarta väggar och tak. Kristallkronor i taket och stora speglar på väggarna. Någon tänker badrumsmiljö, någon annan tecknat Disneyslott, men vi är överens om att det är lugnt och mysigt.

Annons