Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så chockade behöver vi trots allt inte vara

En polischef åker fast för sexbrott mot barn. Han var inte bara polischef.

Han var dessutom en driven jämställdhetsexpert som åkte runt i landet och föreläste.

Tingsrätten har häktat mannen. Rätten anser därmed att det är troligt att han begått brottet. Men det är en helt annan sak när saken kommer upp i en huvudförhandling i domstolen. Då krävs överväldigande bevisning. Finns det tvivel ska han frias.

Men behöver vi vara så förvånade?

En polis som är jämställdhetsexpert kan visa sig vara en sexbrottsling. En person som arbetar med att ta hand om barn inom barnomsorgen kan visa sig vara pedofil. En anställd på en nykterhetsorganisation kan åka fast för rattfylleri. En chef på Röda korset kan bli anklagad för att ha försnillat en del av organisationens pengar. Det kan visa sig att en pastor i pingströrelsen triggat en älskarinna att mörda hans hustru. En hög militär kan visa sig vara anställd av ”fiendens” underrättelsetjänst.

Visst låter det otroligt. Ändå vet vi att det inträffar då och då. En person kan begå brott som strider mot allt vad han eller hon står för i sitt officiella liv.

Det är inte första gången en person lyckas blåsa sin närmaste omgivning. Det är inte första gången en person lever ett dubbelliv. Och det är inte första gången vi får läsa om chockade arbetskamrater och vänner.

Det ser naturligtvis inte bra ut för den egna organisationen. Det väcker en enorm ilska.

Risken finns att fallet med den häktade chefen väcker en misstänksamhet mot jämställdhetsarbetet inom polisen. Vem ska nu resa runt och tala om hur viktigt det är att polisen tänker på jämställdhet? Behovet har ju knappast minskat för att en polischef sitter häktad.

Det går inte att skapa ett system som garanterar att just den här organisationen, just det här företaget eller just den här myndigheten aldrig drabbas av att någon gör sig skyldig till allvarlig brottslighet. En överdriven misstänksamhet mot allt och alla skulle leda till att det blir outhärdligt att arbeta. Men samtidigt måste det finnas en öppenhet – en möjlighet att slå larm om det dyker upp signaler om att något inte står rätt till.