Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så får du bättre tålamod som förälder

Det är samma visa så gott som dagligen. Barnen vrålar och du håller på att gå i bitar. Hur får man egentligen bättre tålamod med sina små? Här får du enkla och effektiva tips av mindfulness-experten.

Är du möjligtvis en av alla dem som tycker att ordet ”tålamod” fick en ny innebörd när barnen kom in i bilden? Givetvis är de små älsklingarna det bästa man har, men som förälder utsätts man som bekant också för vissa prövningar. Svettiga dagishämtningar och ihärdigt godistjat i mataffären. Syskontjafs framför Bolibompa medan du paniklagar middagen. Plötsligt är allt du hört om ”tre djupa andetag” som bortblåst.

Vilken förälder kokar inte över ibland? Men när tålamodet tryter för jämnan och när utbrotten följs av ett gnagande dåligt samvete kan det vara dags att ta tag i situationen. På Familjeliv.se är tålamod ett återkommande diskussionsämne bland medlemmarna.

– Jag vet inte vart mitt tålamod har tagit vägen! Jag vet ju att jag är trött efter sena dagar på jobbet, men jag känner att jag ryter väldigt lätt för småsaker, skriver en mamma som har två barn på tre och fyra år.

Anna-Maria Stawreberg, författare och journalist som tillsammans med mindfulnesscoachen Heidi Andersen har skrivit boken ”Mindfulness för föräldrar”, tycker inte att det är konstigt att många föräldrar kämpar för att behålla fattningen när kaoset drar igång.

– Med barn ställs man ibland inför rent absurda situationer. Bebisen skriker, någon välter ut ett glas mjölk och någon tjatar om att få se på tv. Samtidigt får man ett jobbsamtal. En hel massa intressen och måsten kolliderar – och ett barns behov kan ju inte alltid vänta. Dessutom kanske man känner sig oändligt trött själv.

Ett första steg mot bättre tålamod är att acceptera insikten att man inte är mer än människa och att man faktiskt kan förlora kontrollen ibland.

– Man måste få vara den man är – utan en mamma- eller papparobotkostym. Det är förstås inte önskvärt att tappa tålamodet, men det är inte heller farligt. Då är det värre att gå omkring med dåligt samvete hela tiden, säger Anna-Maria Stawreberg.

Acceptera situationen

Ett andra steg som också är en viktig del av mindfulnessfilosofin, är att acceptera situationen precis som den är. Hur frustrerande den än må vara.

– Om läggningen tar en timme, försök att gilla läget och att se det som er stund tillsammans. Stressa inte bort den stunden – den tar ju ändå lika lång tid. Är du sen med lämningen till dagis, fokusera på det ni gör i nuet istället för att tänka på att du kanske blir du sen till mötet, inte hinner med lunchen och blir trött på eftermiddagen. Det hjälper ingen att bli hysterisk av stress.

En mamma på Familjeliv tror på att helt enkelt tanka kraft i det man blir glad av. Då blir man en lugnare förälder med bättre tålamod.

– Träning och att omge sig med människor, är viktigt. Och sex! Trivs man på jobbet blir man inte heller lika irriterad på barnen, tipsar hon.

Många av Familjelivs medlemmar tycker att det bästa knepet är att lämna röran och gå in i ett annat rum en mikrostund. Det tar inte mer än några minuter att varva ner och att få perspektiv på situationen.

Stötta varandra

Lever man med en partner, ska man stötta varandra när man märker att den andre är på vippen att få ett utbrott, anser flera. Anna-Maria Stawreberg menar att det är bra att man diskuterar igenom tålamodsprövande situationer så att bägge vet vad som gäller när läget är kritiskt.

– Det bästa är om ni pratar ihop er i förväg: ”Vill du att jag ska bryta och ta barnen innan du får ett utbrott?”. Det viktiga är att det inte framstår som att man saknar förtroende för partnern när stunden uppstår – det är att omyndigförklara varandra.

Att sträva efter mindfulness under vardagens kämpigaste tillfällen är kanske ingen tanke du går igång på omedelbart. Det finns ju ögonblick man som småbarnsförälder bara vill fly ifrån – i alla fall mentalt. Men faktum är att om du satsar på att vara mer närvarande, kommer det jobbiga rinna av dig lättare.

– Försök att inte gå i beredskap hela tiden. När ettåringen äter så det skvätter överallt – tänk inte på hur jobbigt det blir att torka upp allt efteråt. Titta på minen när hon sitter där och njuter. Utsätt dig för små doser av lycka varje dag, istället för att satsa på en stor dos någon gång i månaden, säger Anna-Maria Stawreberg.

All strävan efter att vara här och nu, istället för att tänka på jobbet eller andra saker som pockar på, ger bra utdelning. Du blir lugnare, får mer energi och lär dig hantera motgångar bättre. Men närvaro är samtidigt något man måste kämpa med.

– Effekten av mindfulness är snabb. Men man måste påminna sig om det hela tiden, det räcker inte att fokusera på nuet någon gång ibland, säger Anna-Maria Stawreberg.

Tre steg till bättre tålamod

1.Planering och humor. Ta med en frukt till hämtningen och se till att inte ha någon tid att passa efteråt. Blir det kaos ändå, försök att se det humoristiska i situationen.

2.Acceptans. Barnen skriker, ni är sena till bussen och du har inte hunnit mejla chefen som du lovade. Acceptera och gå vidare. Nästa gång går det bättre.

3.Lyckotanka. Det är lätt att skynda förbi livets små ögonblick. Här går ni hand i hand till förskolan. Stanna upp mentalt och njut av stunden.

Enkel meditationsövning för mindre stress

1.Sätt dig på en stol.

2.Blunda.

3.Lyssna och räkna till fem ljud i rummet. Rikta uppmärksamheten till luktsinnet – försök känna fem dofter. Registrera sedan fem känslor i kroppen.

4.Upprepa övningen och gör den med fyra, tre, två och slutligen ett intryck.