Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så fixar du drömjobbet

Författaren och jobbcoachen Nina Jansdotter vet hur du fixar drömjobbet.

– Det handlar om att sälja sig själv. Att våga visa vilken unik person man är, säger hon.

Nina har skrivit boken ”7 steg till ett roligare jobb" där hon ger läsaren tips om hur du fixar drömjobbet. Hon tycker att det bästa tipset är att tro på sig själv.

– Du måste våga sticka ut och visa vilken unik människa du är. Det är det viktigaste av allt. Du måste veta vem du är, och ta vara på den du är, säger hon.

Hon betonar vikten av att utnyttja sina nätverk av vänner och att hela tiden arbeta på att få dem att växa.

– Det är genom sina vänner det går att hitta jobb. 75 procent av alla de som får jobb får det genom sina nätverk. De resterande 25 procenten får jobb genom annonser, och då ska man ha i tanken att det är oerhört många som söker de jobb som annonseras ut, säger hon.

Enligt Nina är det minst lika viktigt att ge något tillbaks till sina vänner i nätverket.

– Om du får nys om ett jobb som inte passar dig själv, tipsa då en vän om det istället, säger hon.

Utnyttja sociala medier

Ett sätt att vidga sina nätverk är att utnyttja de sociala medierna, som exempelvis Facebook och Twitter.

– Det är jättebra om du berättar i din statusrad på Facebook att du är ute efter ett nytt jobb. Det är också ett bra ställe att berätta om vem du är och vad du är bra på. Om du är duktig på att fota så berätta det då på Facebook eller Twitter så att människor i ditt nätverk får veta det, säger hon.

Hon tycker att den som söker ett jobb ska gå in för det ordentligt. Det ska vara som ett jobb att vara jobbsökande. Det är viktigt att inte bli nedslagen vid en arbetsintervju som gått snett.

– Det man ska göra då är att ta sig en funderare på vad det var som gick fel, och se till att inte göra om samma misstag igen, säger hon.

Nina Jansdotter lider av dyslexi och har svårt för att stava rätt. Men hon är ändå författare till tio böcker. Det har hon kunnat bli genom att coacha sig själv till bättre självförtroende.

– Jag fokuserar på det jag är bra på och det jag har talang för. Eftersom jag är bra på att prata spelade jag in mig själv på band. En vän som tycker om att textredigera hjälpte mig sedan att skriva rent texten. Det är precis så du som söker jobb bör göra. Ta vara på dina talanger och var inte rädd för att ta hjälp av vänner, säger hon.