Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så går du tillväga för att vara på den säkra sidan

Replik på tidigare insändare i ämnet.

Det tycks råda förvirring om på vilken sida av vägen/gångbanan man bör gå. En anledning till det kan vara att olika sidor gäller beroende på var man går.

Går man på en gångbana endast avsedd för fotgängare bör man hålla till höger och man går då om andra fotgängare på deras vänstra sida, det vill säga samma regler som gäller om man kör bil eller annat fordon.

Det betyder också att rulltrapporna på T-centralen inte har några egna regler, vilket felaktigt påstods i en insändare den 25 maj, det vill säga man står till höger och går om till vänster i rulltrappan.

Går man däremot på en väg eller gång-/cykelbana eller liknande där man delar utrymme med fordon som till exempel cyklar, bilar etcetera bör man hålla till vänster för att ordentligt se den mötande trafiken. Det är för din egen säkerhet du bör hålla till vänster.

Det som kan skapa förvirring är gång- och cykelbanor som är delade med ett vitt sträck i mitten av banan och där ena sidan är avsedd för cyklar och den andra sidan är avsedd för gående.

På dessa banor anses sidan för gående vara avsedd endast för gående viket betyder att man bör hålla till höger på sin halva av banan.

Att cykla eller gå är att vara ute i trafiken, även om man inte befinner sig på en bilväg, vilket kräver samspel, hänsyn och krav på förståelse av de mest basala trafikreglerna för att skapa ett flyt och förhindra olyckor.

”Medtrafikant”

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel