Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så här får man inte behandla hyresgästerna i Örebro!

Annons

Örebro kommun har bestämt sig för att höja hyrorna på sina omsorgsboenden och i de flesta fall handlar det om mycket höga höjningar. Det finns dock en del som kan ifrågasättas både i kommunens sätt att hantera sina hyresgäster och i de beräkningar som ligger till grund för de höga hyrorna som man räknat fram.

Kommunen skickade någon vecka innan jul ett rekommenderat brev till sina hyresgäster där man i rubriken meddelade att hyresgästernas kontrakt var uppsagda. I brevet framkommer det dock att det inte handlar om en uppsägning utan om en så kallad villkorsändring av hyran. Höga hyreshöjningar skapar naturligtvis oro i sig men risk för uppsägning skapar naturligtvis ännu mer oro och rädsla.

Sättet att räkna ut tilläggen gör att hyrorna blir mycket höga.

Kommunen ansåg inte heller att det kändes nödvändigt i brevet att lämna ett telefonnummer till en kontaktperson utan nöjde sig med att ange numret till kommunens servicecenter. Detta trots att det i vissa fall handlade om hyresökningar på flera tusen kronor, vilket naturligtvis har skapat en jätteoro hos många hyresgäster på omsorgsboendena och hos deras anhöriga.

Hyresökningarna är framräknade av en konsult utifrån en modell där lägenheterna jämförs med Öbo-lägenheter för att få fram en grundhyra och där tillägg sedan görs för gemensamma ytor och extra kvaliteter. Sättet att räkna ut tilläggen gör att hyrorna blir mycket höga.

Kommunen försvarar sig med att de inte har höjt hyrorna sedan 2005 och det förklarar en del av hyreshöjningarna men den största delen av hyreshöjningarna beror inte på att man låtit bli att höja hyran tidigare utan den beror på beräkningsmodellen. Dessutom drabbas även nybyggda omsorgsboenden av stora hyreshöjningar genom den modell som används.

Kommunens hantering kan tyvärr liknas med en försigkommen hyresvärds försök att pressa igenom hyreshöjningar mot hyresgäster som har svårt att hävda sina rättigheter.

Kommunen hänvisar också till bruksvärdesprincipen som motivering till sina hyreshöjningar. Det är riktigt att det är bruksvärdet som är vägledande vid hyressättning men bruksvärdet bestäms av de förhandlingar som sker mellan hyresmarknadens parter, det vill säga både hyresvärds och hyresgästsidan. I det här fallet finns ingen som representerar hyresgästsidan.

Kommunens hantering kan tyvärr liknas med en försigkommen hyresvärds försök att pressa igenom hyreshöjningar mot hyresgäster som har svårt att hävda sina rättigheter. I detta fall är ju motparten ännu svagare i och med att de bor på olika former av omsorgsboenden så då borde man kunna förvänta sig att hyresvärden åtminstone när det är en kommun tar ett extra ansvar för sina hyresgäster – men så är ju inte fallet här.

... vi hoppas naturligtvis att fler örebroare reagerar och påtalar för kommunens tjänstemän och politiker på att det här inte är bra och att man då bestämmer sig för att göra om hanteringen.

Vi på Hyresgästföreningen har därför beslutat oss för att erbjuda alla hyresgäster som bor på kommunens omsorgsboenden och har motsatt sig hyreshöjningen hjälp oavsett medlemskap eller inte. Vi kommer att erbjuda de hyresgäster som hör av sig att vi företräder dem i hyresnämnden eller om man vill företräda sig själv bistå med annan hjälp inför hyresprövningen. På så vis tar vi det ansvar som man kan förvänta sig av den organisation som arbetar för att hyresgästernas rättigheter respekteras i samhället oavsett vilket form av boende de har.

Men det bästa vore naturligtvis om det aldrig kom till hyresprövning utan att Örebro kommun drog tillbaka sina hyreskrav och gör om hela hanteringen.

Hyresgästföreningen i Örebro har nu tagit ställning mot Örebro kommuns märkliga hantering av hyresgästerna på sina omsorgsboende.

Men vi hoppas naturligtvis att fler örebroare reagerar och påtalar för kommunens tjänstemän och politiker på att det här inte är bra och att man då bestämmer sig för att göra om hanteringen. Vi tror nämligen att många örebroare delar vår uppfattning i denna fråga: Det här är inte okej! – så här får man faktiskt inte behandla medmänniskor i Örebro.

Hyresgästföreningen i Örebro

genom Dan Hersan Ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel