Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så här löstes bråk i Odenskolan på 1940-talet

Annons

Såg i Nerikes Allehanda om vad som förekom mellan elever i Odenskolan (NA 6 februari). Så ska det inte vara, där ska alla vara goda vänner och visa hänsyn till varandra. Kommer ihåg min egen skoltid under 1940-talet. Då var det tryggt och roligt att gå till skolan. Lärarna vi hade var mycket bra, ordning och reda stod på programmet.

Men när vi gick i 5-7 klass hände en sak. Vi var ju tre klasser i samma sal, det var inget problem. Magistern vi hade de åren var otrolig. Han passade just för de klasserna och den åldersgruppen. Han var mycket bestämd och sträng. Men han förmedlade bra kunskap åt oss. Vi elever tyckte mycket bra om honom, även om det blev kvarsittning och annan bestraffning emellanåt.

Så till saken som hände. En pojke från klass 5 och en pojke från klass 7 blev osams. Det blev slagsmål rast efter rast. Riktiga slagsmål, hemska att se. Magistern var i sin lägenhet och såg inte detta. Men så en dag fick han se det. Magistern stod i fönstret och tittade på slagsmålet. Han stod helt stilla där.

Vi flickor tänkte nu är han ilsken. Hur ska det bli på lektionen? Vi blev rädda, vad ska hända? Så var vi inne i våra bänkar, lektionen skulle börja. Magistern satt i sin stol vid katedern. Han satt helt tyst, sa inte ett ord. Han tittade på den ena pojken till den andra pojken. Han fick svänga på sitt huvud många gånger från pojke till pojke. Då helt plötsligt gick en av pojkarna till den andra pojken, räckte fram handen och sa förlåt mig. Den andra pojken reste sig, räckte fram sin hand och sa också förlåt mig.

Nu kan lektionen börja sa magistern. Därefter var allt frid och fröjd i skolan. Inga slagsmål mer. Förståndig magister.

”Gamla tanten från 1940-talet”

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel