Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så hyr du i andra hand

Det råder akut brist på bostäder på många håll i landet. För många är lösningen att hyra en lägenhet i andra hand. Andra kan spara en hacka på att hyra ut sin bostad. Så här gör du för att inte bli blåst.

– Se till att det finns ett skriftligt tillstånd från hyresvärden. Om den som hyr ut sin lägenhet i andra hand inte har tillstånd för det så riskerar båda att åka ut med huvudet före, säger Helena Olofsson, sakkunnig i boendefrågor på Konsumentverket.

Den som ska hyra i andra hand bör kolla upp hur mycket hyrorna ligger på i området för liknande lägenheter. Det enklaste sättet att ta reda på det kan vara att kontakta det kommunala bostadsbolaget på orten och höra efter där.

– Den som hyr ut har inte rätt att ta ut hur hög hyra som helst. Du får i princip bara ta betalt för det du själv lägger ut. Om lägenheten är möblerad så får hyran vara tio till femton procent mer, säger Helena Olofsson.

Om hyran är högre än vad som är rimligt kan den som hyr ut lägenheten bli återbetalningsskyldig med hyror upp till ett år. Den som misstänker att hyran är orimligt hög kan anmäla det till hyresnämnden. Det går att anmäla till hyresnämnden upp till tre månader efter att man flyttat ut.

Koll på krediten

Den som hyr ut lägenheten kan be om att få en kreditupplysning på hyresgästen.

– Det man ska tänka på är att det är den som har första handskontraktet som fortfarande är ansvarig inför hyresvärden. Det innebär att om den nya hyresgästen inte sköter sig så riskerar man att mista sin hyresrätt, säger Helena Olofsson.

Det är enligt henne viktigt för båda parter det tecknas ett skriftligt kontrakt.

– Där kan det vara bra att ta upp vilka saker som finns i lägenheten om den är möblerad. Det kan även vara smart att ta ut en deposition i förväg och skriva upp det i kontraktet. Det är rimligt att ta en eller ett par hyror i förskott. Men det skall inte handla om några höga summor, säger Helena Olofsson.

Stora skillnader

– Det är viktigt att man förstår att det är stora skillnader mellan att ha ett förstahandskontrakt och att hyra i andra hand. Skyddet för den som hyr i andra hand är betydligt sämre. Du får räkna med att flytta om förstahandshyresgästen blir uppsagd eller vill ha tillbaks lägenheten.

Den som hyr i andra hand kan inte heller räkna med att få ta över första handskontraktet om det sägs upp.

– Nej, det kan man aldrig kräva. Där i mot tycker jag helt klart att man skall försöka. Om man har tur så går kanske fastighetsägaren med på det.