Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så inreder du enligt feng shui

Trygghet, balans och energi är ledorden i feng shui. För Jannice Wistrand förändrade filosofin hela hennes liv.

När Jannice Wistrand var 20 år tampades hon med ett rum i sin lägenhet som aldrig blev bra, hur hon än möblerade det. Hon lånade en bok om feng shui på biblioteket och insåg att rummet saknade ”eld-elementet”. Så fort hon tog tag i det föll allt på plats och hela stämningen i rummet förändrades.

Intresset för inredning växte och när Jannice, för snart tio år sedan, drabbades av en kronisk sjukdom och inte kunde fortsätta att jobba heltid som marknadschef, bestämde hon sig för att utbilda sig inom feng shui i stället. Sedan startade hon sitt eget inredningsföretag.

– Många tror att feng shui är en inredningslära, men det är egentligen ett sätt att leva. Man strävar efter att leva i harmoni med naturen och med balans mellan yin och yang. Det märks i hela samhället – yoga blev mer populärt i takt med att vårt samhälle blev stressigare, till exempel, säger Jannice.

Feng shui är också ett verktyg för inredning där målet är att efterlikna naturen, eftersom det är där vi hämtar kraft. Numera hjälper Jannice Wistrand företag att inreda sina lokaler så att de speglar kärnvärden och förstärker företagets ambitioner.

– I sådana sammanhang handlar det om att inreda i linje med vad företaget vill stå för och förknippas med och på så sätt hjälpa dem att lyckas nå sina mål.

Men även i privata hem har feng shui stor betydelse. Jannices eget hem i Råå utanför Helsingborg är ett bra exempel.

– Min starka övertygelse är att vi påverkas av allt omkring oss. Färgerna i sovrummet får oss att sova bättre. Ordning och reda ökar välmåeendet, säger Jannice.

Även om du stänger dörren till den stökiga klädkammaren tänker du att du borde ta tag i röran varje gång du går förbi. Vårt hem är en spegelbild av oss själva och tvärtom.

– Mår vi dåligt syns det ofta hemma. Om vårt hem är i ordning mår vi bättre.

När Jannice Wistrand hjälper privatpersoner att inreda sina hem utgår hon både från familjens situation och från vilken känsla de själva önskar ska genomsyra bostaden. Hon gör en behovsanalys och presenterar en ”moodboard” med tänkbara förändringar.

– Det kan handla om människor med stressiga jobb som vill kunna hämta kraft i ett vilsamt hem. Eller en familj i ett nybyggt hus som vill att det ska kännas mer ombonat och mysigt. Det mesta med feng shui handlar om sunt förnuft och därför passar den så bra att applicera på just inredningen, säger Jannice Wistrand.

MARIA SOXBO/TT

5 nycklar inom feng shui

1. Inred efter ”kraftpositionen”. De flesta vill ha stöd i ryggen och på båda sidorna samt fri sikt framåt för att känna trygghet. Ställ sängen, soffan och stolarna så att den som använder dem känner sig trygg.

2. Tänk på flödet. Möbleringen genom rummet ska vara som en porlande bäck med stenar som lugnar flödet. Därför är det dumt att ställa alla möbler mot väggarna och lämna en tom ”dansbana” i mitten.

3. Blommor. Köp en rejäl bukett och ställ på det bord ni ser mest. Inget är så energihöjande som färska blommor.

4. Motsatser. Utgå från yin och yang och tänk motsatser. Något blankt ska vägas upp av något matt, något kantigt av något runt. Köp inte möbler i serier så att allt är gjort av samma mörka träslag, då blir det övervikt på ett element i rummet.

5. Ordning och reda är viktigt. Men ta dig inte vatten över huvudet. Ställ äggklockan på tio minuter och rensa EN låda. Klockan gör dig effektiv, och när lådan är rensad får du energi att fortsätta. Försöker du bringa ordning i hela huset på en gång orkar du inte genomföra det.