Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så kommer politikerna överens

Artikel 207 av 300
Val 2014
Visa alla artiklar

Inget parti i Lindesbergs kommun har egen majoritet. Därmed krävs samarbete, något som visat sig inte alltid är så lätt.

Annons
Göran Gustavsson, Folkpartiet – Vi säger redan nu att om det blir ett svagt resultat för Socialdemokraterna (S) i valet så kommer Folkpartiet inte att gå in i någon allians med S. Vi kommer att samarbeta med allianspartierna. Både Kristdemokraterna och Moderaterna har sagt samma sak, att de inte heller kan tänka sig att samarbeta med S.

I nuläget styrs Lindesbergs kommun av Socialdemokraterna och Miljöpartiet som med sina gemensamma 21 mandat bildar ett minoritetsstyre. Tidigare har även Vänsterpartiet ingått i det valtekniska samarbetet men de hoppade av efter en splittring mellan politikerna. Idag är dock Vänsterpartiet och Socialdemokraterna återigen på god fot med varandra och ingen stänger dörren för ett eventuellt samarbete efter söndagens kommunval.

NA frågade representanter från partierna hur de tänker angående samarbeten efter valet. Vilka kommer ni att samarbeta med efter valet på söndag? Och finns det någon ni absolut inte kan samarbeta med?

Klicka på bildspelet till höger för att se vad politikerna svarade.

Bengt Storbacka, Socialdemokraterna – Vår ambition är att få egen majoritet. Får vi inte det så får vi försöka titta på olika konstellationer, vi har mycket gemensamt med både Vänsterpartiet och Centerpartiet
Bo Haraldsson, Miljöpartiet – Vi har inte bundit upp oss med någon, vi avvaktar valresultatet. Men vi måste också ta hänsyn till SD som kan få en vågmästarroll. Det var delvis för att undvika det som vi valde att samarbeta med S sist, även om det stannade vid ett valtekniskt samarbete. Fast egentligen är det alla partiers ansvar att SD inte får en vågmästarroll.
Göran Bäuerle, Vänsterpartiet – Vår självklara samarbetspartner är Socialdemokraterna. Men, precis som på riksnivå, så kommer vi inte leka nickedockor den här gången. Vi vill ha verklig påverkansmöjlighet i de politiska besluten. Men vi får invänta valresultaten innan vi bedömmer vilka konstellationer vi kan tänkas medverka i.
Pär-Ove Lindqvist, Moderaterna – Vi har ett valtekniskt samarbete, inom ramen för Alliansen, som vi vill fortsätta med även efter valet. Vi har inte fått någon signal från de partierna om att de skulle vilja bryta upp det samarbetet, så målet är en majoritet med allianspartierna. Men rent kampanjmässigt går vi till val som enskilda partier.
Per Söderlund, Sverigedemokraterna – Det har vi inte tagit ställning till än. Vi har inte fört några sådana diskussioner alls. Egentligen trivs vi nog bäst med en vågmästarroll, om det nu blir så.
Ingrid Åberg, Kristdemokraterna – Vi går ut i val som ett borgerligt parti och det står vi för även efter valet. Vi tycker att det är ärligt mot våra väljare att tala om innan valet var vi står, de ska veta att de röstar på ett borgerligt parti när de röstar på oss. Vi kommer inte att alliera oss med de rödgröna partierna.
Jonas Kleber, Centerpartiet – Hittills i Lindesberg så har Allianspartierna, när vi har haft majoritet, samarbetat. Det är fortfarande nummer ett för oss, att Alliansen får egen majoritet. Jag tror vi skulle få väldigt svårt att samarbeta med S, vi står så långt ifrån dem i vissa frågor. Och SD kan jag absolut inte tänka mig att samarbeta med.
Annons