Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så kör du säkert på sportlovsresan

Det är sportlovstider med allt vad det innebär i form av bilresor till fjällvärlden och andra platser som bjuder på härliga sportlovsaktiviteter.
Men sportlovsresorna är också förenade med faror. Varje år sker det många trafikolyckor i samband med sportlovet.

För att undvika olyckor gäller det att förbereda sig rätt.

- Tyvärr är många av bilisterna på väg till fjällen inte förberedda på att de mindre vägarna inte är saltade. Det gäller därför att vara mer uppmärksam och anpassa hastigheten till väglaget, säger Berndt Sehlstedt, projektledare på Motormännen, i ett pressmeddelande.

Under sportlovet, som är utdraget över en period på fyra veckor, ökar trafiken dramatiskt på våra vägar när hundratusentals människor ska åka till olika destinationer. Många resor går till de svenska fjällen och tidvis är trafiken intensiv och periodvis uppstår långa köer.

- En av de största riskerna för att hamna i trafikolyckor är att man har planerat att resan ska gå snabbare än vad den verkligen gör, säger Berndt Sehlstedt.

Och fortsätter:

- Då kommer stressen och fler kör för fort och chansar och gör riskfyllda omkörningar. Mitt råd är at inte vara för optimistisk med tiden. Det viktigaste är att du kommer fram helskinnad.

En annan viktig sak för säkerheten är hur skidor och annan utrustning packas i bilen.

- Att packa rätt är en av de viktigaste sakerna att tänka på när man ska ut på längre resor. En dåligt packad bil kan bli en livsfara vid en hastig inbromsning, säger Berndt Sehlstedt.

Hans råd är att man ska packa de tyngsta sakerna så långt fram i packutrymmet som möjligt. Det minimerar risken för att lasten ska röra på sig.