Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så låga kan elpriserna bli 2012

Elpriset är rekordlågt och den här vintern har vindkraften bidragit till att pressa priset. Och allt tyder på att priserna kommer att ligga kvar på en låg nivå under 2012, bedömer den oberoende elleverantören Telge Energi.

– Utsikterna för låga elpriser resten av vintern är goda, menar Johan Öhnell, ordförande i Telge Energi och i organisationen Oberoende Elhandlare.

– Om inget oförutsett händer får vi en vinter med prisnivåer vi inte sett på flera år. Långtidsprognoserna har ingen extrem kyla i sikte, kärnkraften går på ungefär 80 procent och vi har välfyllda vattenmagasin.

Dessutom spelar vindkraften för första gången en påtaglig roll denna vinter, och den ligger i huvudsak utanför energijättarnas kontroll.

Rekordlågt pris

Allt detta har bidragit till rekordlåga elpriser i vinter. I december sjönk spotpriset med 10 öre till historiskt låga 30 öre/kWh.

– Så i år kan vi tala om mellandagsrea även på elen, utbrister Johan Öhnell. Elpriset blev bara en tredjedel av förra årets, eller som det brukar stå i skyltfönstren: Rea 50–70 procent.

För en eluppvärmd villa betyder dagens elpris cirka 5 000 kronor lägre årskostnad 2011 jämfört med 2010.

– Vår bedömning är att elpriset 2012 kommer bli 10 öre lägre än för helåret 2011, säger Johan Öhnell.

De viktigaste faktorerna som styr prisnivån är den mycket goda tillgången på vatten som förstärks av att det byggs mycket ny vindkraft samtidigt som efterfrågan på el dämpas av den ekonomiska krisen i Europa.

Telge Energi avråder från att teckna både korta och långa bundna elavtal. Inget talar för högre elpriser i vinter och på längre sikt är bedömningen att elpriserna ligger kvar under 40 öre per kilowattimme.

Enligt Telge Energis beräkningar var den totala elkostnaden för en villa 2010 runt 25 000 kronor. Det kommer i år att hamna på cirka 20 000 kr. Bolaget bedömer att elräkningen för samma villa kommer att gå ner med ytterligare 2 500 kronor under 2012.