Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så många gånger har planen vattenbombat

De franska och italienska vattenbombarplanen håller på att avveckla för kvällen. De har varit igång sedan klockan sju i morse och lyckats bomba ut knappt två miljoner liter vatten över skogsbranden.

Den italienska flygplansstyrkan anlände till Västerås flygplats under tisdagen och började vattenbombningarna senare än planerat på grund av dåligt väder. Arbetet under torsdagen har pågått från klockan 7 på morgonen till omkring 22-tiden på kvällen. Karin Sundin, pressamordnare på Västerås flygplats, berättar att arbetet under dagen gått jättebra och att piloterna varit ivriga på att komma iväg och arbeta.

Under torsdagen har de fyra planen hittills lyckats vattenbomba 322 gånger tillsammans, vilket innebär knappt 2 miljoner liter vatten.

Piloterna har främst fokuserat på att vattenbomba den östra och sydvästra delen av branden under dagen.

-Det var mycket lyckosam arbetsdag. Vädret var bra och röken var över molnen. Jag tycker att vi hunnit med mycket med tanke på det stora brandområdet, säger Jean-Jacques Bozabalian, chef officer för den franska insatsgruppen.

Jean-Jaques Bozabalian berättar att förutsättningarna under dagen har varit bra och att de inte har stött på några överraskningar.

-Men det är inte bara vi som gör arbetet. Det hade inte gått utan alla som arbetar nere på marken och de som kör helikoptrarna, säger han.

Jean-Jacques har jobbat med bränder i över 30 år och tycker att skogsbranden i Västmanland är mycket stor, men han är van. Han tycker att det är en bra erfarenhet att komma till Sverige delvis för den tekniska aspekten, men också den mänskliga aspekten.

-Vi kan lära från varandra genom att dela våra erfarenheter.

Arbetet med att släcka branden kommer att fortsätta tidigt i morgon bitti.

- Enligt mig är mycket gjort, men det betyder inte att det är över än. Läget är relativt stabiliserat och det är stor skillnad från hur det säg ut igår, säger Jean-Jacques Bozabalian.