Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så många platsari de smartas klubb

Mensa är en förening för de människor som har högst IQ. I helgen var det inträdestest i Örebro.

Lars Bergqvist Hagstedt är medlem och testledare.

– Det finns många bevekelsegrunder till varför man vill vara med i Mensa. I mitt fall handlade det om att jag ville skriva en bok med lite galna inslag. Ett Mensa-medlemskap skulle ge en viss tyngd åt den, säger han.

Som så många andra Mensamedlemmar hade han sedan länge på känn att det skulle gå bra i ett Mensatest – och det gjorde det ju.

Mensas egentliga mål och mening är att föreningen ska utvecklas till att bli en hjärntrust till mänsklighetens fromma.

– Det låter ju väldigt pretentiöst. Men vi har inga illusioner om att lösa Palestinakonflikten eller så. Det handlar i stället om att hjälpa till med kartläggningen av hjärnan och dess funktioner. Vi använder ju bara en del av hjärnan i dag. Tänk om vi kan komma åt mer kapacitet, säger Lars Bergqvist Hagstedt.

Men i dag ägnar sig Mensa Örebros medlemmar mest åt brädspel som schack, något Lars vill ändra på. Han skulle gärna se att den blir mer av en diskussionsklubb.

Lars Bergqvist Hagstedt vill tona ned betydelsen av IQ-testet. Det är inte ett test av vilka som är mest begåvade i allt.

– Det är ett test av din logiskt-matematiska förmåga, av förmågan att läsa mönster. Man brukar tala om sju olika intelligenser och det här är bara en av dem, fortsätter han.

Och där snuddar han vid det faktum att det är provokativt med elitism i Sverige om det gäller kunskap. Du får gärna vara duktig i fotboll men är du duktig i matte är du en nörd.

Det tycker han är synd. Han skulle gärna se elitskolor som tar hand om talanger inom matte, språk och så vidare. Risken är att de elever som är väldigt duktiga tröttnar på skolan därför att de inte får några utmaningar.

Finns det några nackdelar med att ha en hög IQ?

Här har han inga svar.

– Det är fördelaktigt att vara intelligent. Det har en undersökning visat som tittat på livsfaktorer som jobb, inkomst, självmord, skilsmässor etcetera i en kontrollgrupp över tid. Men fördelen slutar att öka vid ett IQ på 120.

Kan man öva upp sin IQ?

Lars Bergqvist Hagstedt skakar på huvudet. Du kan möjligen träna upp några procent men inte mer. Som så många andra talanger har du den eller inte.

Finns det yrken där högt IQ är extra bra?

– Programmerare är tveklöst ett bra jobb för den som ser mönster bra, säger han.

Men nu är vår pratstund slut. Nio personer har dykt upp för att testas för medlemskap i Mensa. Det är killar och tjejer, akademiker och hantverkare.

De som kommit är nervösa. Bland dem finns paret Helen Malmberg och Magnus Eriksson från Gävle. Båda två har klarat webbtestet och nu ska de se hur det går.

Vad händer om bara en av dem klarar testet?

– Då blir det en evig strid, säger Magnus och båda skrattar.

Hur gick det då? Ja, det är hemligt. Mensas medlemmar är hemliga så länge de inte själva vill berätta.

Intelligens

Intelligens brukar delas upp i sju olika slags intelligens. Dessa är lingvistisk, logisk-matematisk, spatial (rumslig), musikalisk, kinestetisk (rörelseförnimmad), interpersonell (samspelsbetonad) intelligens. På senare tid har det också diskuterats ännu fler intelligenser. Dessutom finns begreppet EQ som betyder emotionell intelligens.

När Mensa mäter IQ är det den logiskt-matematiska intelligensen som mäts. Testet består framför allt av att känna igen mönster.

Mensa

Mensa är en internationell förening för personer med IQ över 130.Mensa grundades 1946 i Storbritannien.

För att bli medlem i Mensa krävs att du klarar ett övervakat test.

Två procent av jordens befolkning beräknas ha ett IQ på minst 130.

Medelvärdet för befolkningen ligger på 100 med jämn spridning uppåt och nedåt där de flesta ligger runt just 100.

Vill du själv testa ditt IQ finns ett test på www.mensa.se