Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så mycket kostar en vecka på Attendos vårdboende

I mer än ett år har Attendo Rynningeviken stått tomt och oanvänt. Nu satsar man på en form av privata omvårdnadsplatser. – Men vi tjänar inga pengar på det här, säger verksamhetschef Marie Björklund.

 I augusti förra året öppnade Attendo Rynningeviken. Men trots att man är ett vårdboende med tio anställda har man inte haft någon att vårda. Anledningen är att kommunen inte tecknat något avtal med det privata vårdbolaget efter problemen med demensboendet Elgströmska huset, som Attendo drev tidigare.

Frågan har varit hur länge Attendo kan vänta på att kommunen ska ändra sig. Under tiden har man försökt sysselsätta sig på olika sätt. Huset har iordningställts, trädgården har skötts om och man har också ordnat träffar för folk som varit intresserad av att veta mer om Attendo Rynningeviken.

Men för att äntligen börja med någon form av omvårdnad testar man nu en form av trygghetshotell. Anhöriga som behöver avlastning kan köpa en omvårdnadsplats för en kortare tid.

– Vi börjar med måndag till fredag men kan ordna även helger om det skulle behövas, säger Marie Björklund. I det ingår mat och all omvårdnad.

Vad kostar det?

– 4 500 kronor för måndag till fredag. Det här är inget vi tjänar pengar på men vi ser att behovet finns och jag har en personalgrupp som saknar att jobba med människor. För att göra det här kan vi inte ta ett för högt pris.

I platserna ingår inte hälso- och sjukvård. Marie Björklund förklarar att man mer ersätter den anhörige och står för själva omvårdnaden. Boendet är handikappanpassat och man har de hjälpmede som behövs, som till exempel lyftar. Nu har man gått ut och annonserat om det här, och intresset finns.

– Vi har fått många samtal om det men ingen har bokat plats än, säger Marie Björklund.

Attendo Rynningeviken är byggt för att fungera som ett vårdboende för bland annat dementa. I personalgruppen finns det både undersköterskor, sjuksköterskor och en arbetsterapeut. Men att öppna ett rent privat äldreboende, där de boende betalar hela kostnaden, tror man inte skulle gå. Det är helt enkelt för få som skulle ha råd.

– Nej, vi tror inte efterfrågan finns. Det blir för dyrt. En plats på ett kommunalt äldreboende kostar mellan 50 000 och 60 000 kronor i månaden och de skulle vi också behöva ta.

Någon öppning för att Örebro kommun ska teckna något avtal finns inte. Inte heller Nora kommun är längre intresserade.

Men kanske kan ett avtal vara på gång med någon annan kommun i länet?

– Jag kan inte kommentera det just nu, säger Marie Björklund.

Drev tidigare Elgströmska

 Vårdbolaget Attendo drev Elgströmska huset i Mellringe men efter kritik från Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, bröt kommunen avtalet och tog över driften 1 december förra året.

I samma veva som problemen uppdagades stod Attendos nybyggda vårdboende Rynningeviken färdigt. Kommunen har valt att inte teckna avtal med Attendo och därför står Rynningeviken tomt och oanvänt sedan mer än ett år tillbaka.