Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så mycket snö tål ditt tak

En snörik vinter som denna är det många husägare som oroas över snön som finns på taket. Och om snömängden börjar närma sig halvmetern kan det finnas anledning att vara orolig.

– Men samtidigt ska man inte överdriva oron. Det är ytterst ovanligt att tak på bostadshus rasar beroende på stor snömängd. Under de senaste 25 åren har det bara inträffat vid något enstaka tillfälle vad jag känner till, säger Ulf Bäckman, informationschef på försäkringsbolaget If.

Ulf Bäckman kan dock bekräfta att det är väldigt många människor som oroas av att se snötäcket på taket till det egna huset öka undan för undan.

– Vi har fått betydligt fler telefonsamtal med frågor om just den saken den här vintern, säger Ulf Bäckman.

Han tycker också det är bra att folk är observanta på det här problemen. Men det finns ingen anledning att vara överdrivet orolig så länge som det inte handlar om enorma snömängder.

– En tumregel är att det är först när det blir ett snölager som är cirka en halv meter som det börjar bli dags att fundera på att skotta bort snön från taket, säger han.

I det sammanhanget vill han passa på att utfärda ett par varningar.

– Det absolut viktigaste är att tänka på den egna säkerheten när man ger sig upp på taket. Är man osäker är det bättre att ta hjälp av någon annan person eller någon firma som får sköta snöskottningen.

– En annan viktig sak är att inte skotta bort all snö på taket. Låt det gärna vara kvar ungefär en decimeter. Annars är risken stor att man skadar taket med snöskyffeln med följd att det läcker in vatten när snön smälter eller när det regnar.

Om olyckan trots allt är framme och taket rasar in så täcks kostnaderna av villaförsäkringen.

– Men det är viktigt att påpeka att villaförsäkringen inte gäller för uthus, garage eller fritidshus, säger Ulf Bäckman.

Ett vanligt villatak, oavsett om det är nytt eller gammal, beräknas klara 150 kilo snö per kvadratmeter. Det motsvarar en halv meter gammal snö eller fyra decimeter blötsnö.

Så mycket väger snön

Mycket fluffig snö: mindre än 30 kilo/kubikmeter

Nyfallen fluffig snö: 30-100 kg

Våt nysnö: 100-200 kg

Vindpackad nysnö: 200 kg

Packad senvintersnö: 200-300 kg

Vårsnö i avsmältningens slutskede: 400 kg

Källa: SMHI