Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så överlever du bilsemester med barn

Bila långt med barn kan vara jobbigt, speciellt när sommarvädret lockar utanför bilfönstret och ungarna har spring i benen. Men det går att överleva bilsemestern med några knep.

Annons

Är vi inte framme snart? Den frågan lär alla som åkt på bilsemester med barn hört till leda. För barn blir otåliga av att sitta still i en bil mil efter mil. Men det finns tips som underlättar och ger både dig och barnen en drägligare resa. Det bästa tipset är att vara ute i god tid och undvika stress. Stress leder bara till bråk, dessutom ökar olycksrisken om föraren stressar.

Kul stopp längs vägen

Börja med att kolla upp resrutten i förväg. Finns det några kul aktiviteter ni kan stanna till vid längs vägen? Det behöver alls inte vara något som kostar entré och tar lång tid, en sjö att doppa sig i eller något mysigt ställe att äta matsäck på räcker långt. Det viktigaste är att barnen kan leka av sig en stund. Involvera gärna barnen i planerandet av resvägen och fråga vad de vill göra. Tänk på att köra i korta etapper så planera in många stopp. Ska ni åka riktigt långt, övernatta någonstans längs med vägen. Köra när barnen sover är givetvis smidigt, men det fungerar oftast bäst med småbarn som sover på dagen. Köra på natten är ett annat alternativ om det fungerar för föraren.

Bekvämt i bilen

Att det är bekvämt i bilen är en förutsättning för att resan ska bli trevlig. Ingen mår bra av att spendera många timmar i en stekhet bil, så se till att luftkonditioneringen fungerar. Städa ur bilen innan ni åker och kontrollera så allt fungerar som det ska. Packa dryck och något att äta. Tänk bara på att inte ge barnen massa godis och läsk så att de blir sockerspeedade. Ta med saker som barnen kan roa sig med, exempelvis spel, något att läsa i eller filmer om ni har en bärbar dvd.

Tips på lekar:Lekar är en klassisk sysselsättning under långa bilresor. Vi har listat några förslag:

Frågesport:

 Det brukar de flesta tycka är roligt. Det finns både böcker och spel med frågor som passar barn. Tänk på att ha facit till hands så ni inte blir osams om vilket det rätta svaret egentligen är.

Musikquiz:

Spela upp introt från olika låtar och se vem som kommer på vilken låt det är först.

Gul bil:Klassisk billek som går ut på att den som ser en gul bil får poäng eller får dela ut ”slag” mot de andra passagerarna. Som alltid med klassiska lekar finns det en uppsjö av olika regler, fastställ vilket regelvek ni ska använda innan ni börjar tävla för resefridens skull. Går givetvis att leka med vilken bilfärg som helst eller olika bilmodeller.

Samla djur:

Spana efter djur längs med vägen och se vem som får ihop flest arter. Den som först ser exempelvis en ko skriker ”ko!”, då får ingen annan tillgodoräkna sig en ko från samma ställe.

Kolla registreringsskyltar: Samla sedda registreringsskyltar i ordningsföljd, alltså 001, 002 och så vidare. Eller sätt ihop meningar av bokstäverna, HSP kan exempelvis bli Hästen sparkar boll.

Bilbingo:

Gör i ordning några bingobrickor innan resan. Använd registreringsskyltar eller saker ni kan se längs med vägen som kor, mackar eller sjöar.

Ritcharader:

Skriv upp olika händelser, till exempel ”skeppare glömde båtshunden på bryggan" på papperslappar och vik ihop dem. Deltagarna får sedan i tur ordning ta en lapp och försöka rita händelsen och sedan hålla upp teckningen så de andra kan gissa vad den föreställer. Sätt tidsgränser efter poängskala, kan någon gissa rätt efter till exempel en halv minuts ritande ger det fem poäng, efter en minuts ritade fyra poäng och så vidare.

Spela spel:

Ladda ned spel till mobilen eller ta med en gameboy. Även kort och brädspel fungerar, se dock upp med spel som innehåller tärningsslag och massa lösa spelpjäser för det kan bli lite rörigt i en bil.

Ett skepp kommer lastat: Person ett börjar med att säga ett ord, den bokstav ordet slutar på ska person tvås ord börja med. Går att göra svårare genom att ni bara får välja ord inom ett visst tema, som exempelvis yrken, fotbollslag eller sångtitlar.

Annons