Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så påverkar den nya babyboomen

Länet liksom landet har fått en babyboom. Nu behövs fler barnmorskor, sjuksköterskor till barnavårdscentralerna och förskollärare.

Annons

Inga Östlund, barnmorska på Skebäcks mödravård, skrattar:

– Jag är själv en av orsakerna till babyboomen, säger hon och syftar på två av hennes egna barn som är födda 1986 och 1990.

Det är nämligen barnen från den förra babyboomen i slutet av 1980-talet som nu håller på att bilda familj.

– Det är roligt att vara barnmorska i dag. Mammorna är väldigt pålästa och det gäller att hänga med i nya forskningsrön, berättar Inga.

Hon ser två andra tydliga trender: Många väljer att få barn tätt i dag, och många väljer att få tre barn.

– Det är stor skillnad på vilka frågor den som är förstagångsföderska har i jämförelse med den som blir mamma för andra gången, berättar Inga.

Isabella Eriksson är 24 år och väntar sitt andra barn. Blivande storebror Melvin hänger med på barnmorskebesöket. Han är 11 månader och ska få sitt syskon i oktober.

– Det känns konstigt att tänka sig att jag ska bli tvåbarnsmamma. Jag undrar hur jag ska kunna älska någon lika mycket som jag älskar Melvin, berättar Isabella.

Inga Östlunds kontroll visar att allt är bara bra med fostret. Vid kontrollen mäts bland annat magen och den lillas hjärta lyssnas av.

Det är brist på barnmorskor, inte bara i länet utan i hela landet.

Barnhälsovårdsöverläkaren

Leif Ekholm konstaterar att babyboomen innebär att det behövs fler barnmorskor, sjuksköterskor till barnavårdscentralerna och anställda i barnomsorgen. Marie Magnusson, kristdemokrat och ordförande i Örebro kommuns förskolenämnd, är medveten om att förskolan kommer att sättas på prov inom kort. Det är brist på förskollärare, och främst är det svårt att få förskollärare till västra Örebro.

– Vi har ju den utmaningen, säger hon och menar att kommunen är väl förberedd. Flera förskolor håller på eller ska byggas – över 800 nya platser.

– Det här är ingenting överraskande. Vi har ju prognoser på hur barnantalet kommer att se ut i alla åldrar framöver, kommenterar Marie Magnusson och menar att i grunden är det glädjande att bo i en kommun där många barn föds och många flyttar in.

– Sedan har vi svårt att rekrytera förskollärare, men det beror på den stora bristen som finns i hela landet.

Lärarförbundet för att få en helhetsbild, säger Marie Magnusson.