Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så reagerar Leif GW på Vivallamorden – varnar för återvändande IS-resenärer: "Kom inte som någon överraskning"

 
Vivallamorden
Visa alla artiklar

Polisprofessorn Leif GW Persson är knappast förvånad över gängmorden i Vivalla. En av de som sitter häktad för ett av morden är en 31-årig före detta IS-resenär.
– De har säkert ett betydande våldskapital när de återvänder, säger han i TV4.

Det var i tisdags förra veckan som två personer mördades, och en skadades, i Vivalla. NA har tidigare avslöjat att våldet har sin upprinnelse i en sedan länge pågående konflikt mellan två gäng.

►[+] Mördad man var huvudmisstänkt för tidigare skjutning i Markbacken: "Han flydde igenom området medan de sköt efter honom"

Leif GW Persson är inte förvånad över att något sådant händer i Örebro. Det säger han i TV:4:s Nyhetsmorgon.

– Det kom inte som någon överraskning. Det har traditionellt beskrivits som ett storstadsfenomen, men på senare år har det spritt sig till de näst största städerna. Så vi har haft sånt här i Västerås, i Örebro och i Uppsala och på alla andra ställen där underlaget för den här befolkningskategorin är tillräckligt stort och där segregationen är tillräckligt stark. Då får vi den här typen av problematik, säger han och fortsätter senare:

– De saknar jobb och meningsfull utbildning och de lever ett liv i kriminalitet. De är ganska känslostyrda skulle jag vilja påstå. Det krävs inte mycket till motiv för att de ska ryka ihop.

Sammanlagt sitter ny fyra män häktade på sannolika skäl misstänkta för mord. En av dem är en 31-årig man som tidigare rest till Syrien för att strida för IS.

IS-resenär häktad misstänkt för Vivallamord – förnekar brott

Och återvändande IS-krigare är en grupp vars erfarenheter kan få allvarliga konsekvenser när de kommer tillbaka till Sverige, menar Leif GW Persson.

– De mår naturligtvis ... De är potentiellt farliga. De har säkert ett betydande våldskapital när de återvänder. Så det är väl ingen hemlighet. Men det är väl också en sådan där fråga man är så våldsamt intresserad av numera, säger han.

Han påpekar också att det finns en oro för att erfarenheterna från terrororganisationen ska spilla över till terror även här i Sverige är en annan del. Den oron gäller både människor i allmänhet, men även Säkerhetspolisen.

– Det som har oroat primärt är att de inte primärt skjuter ihjäl varandra på det viset som de gör. Utan det som oroar samhället och säkerhetspolisen, det är ju att de ska kunna glida in i terroristiska sammanhang, för det visar europeiska erfarenheter att de ofta gör. De har den där bakgrunden, de där nya statsterroristerna.

►[+] TV: Advokaten efter att en fjärde person häktats misstänkt för Vivallamord: "Han förnekar gärningen"