Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så slösar kommunen bort pengar på dyra byggtjänster

Skolor och förskolor i Örebro förfaller. Ändå slösar kommunens fastighetsavdelning, KFÖ, bort skattepengar genom att köpa för dyra byggtjänster. Det visar NA:s granskning. Systemet bäddar också för korruption, enligt upphandlingsexperter.

Överallt i kommunen väntar barn, personal och föräldrar på att just deras förskola eller skola ska rustas upp. Det gäller också äldreboenden, idrottsplatser och andra kommunala fastigheter.

- Vi har en underhållsplan, men kan aldrig följa den på grund av pengabrist. I år skulle vi behöva minst 38 miljoner kronor mer, säger Gunnel Augustsson, ekonom på KFÖ.

Därför är det anmärkningsvärt att KFÖ slarvar bort pengar. NA:s granskning visar att de bryter mot kommunens egna avtal när de köper byggtjänster. Det innebär att de rutinmässigt köper byggtjänster till ett högre pris än de borde. KFÖ bryter därmed mot lagen om offentlig upphandling.

- Det är skattebetalarnas pengar. Därför måste kommunerna följa reglerna så att de inte kan välja att köpa byggtjänster av en kompis, någon de spelar golf med eller badar bastu med. Det ska inte vara svågerpolitik, säger Tom Madell, professor i rättsvetenskap.

Läs mer i dagens NA.

Tipsa NA

Hör av dig! Har du erfarenhet av hur det går till när kommuner, landsting och myndigheter köper tjänster och varor? Ring eller mejla. Du får vara anonym.

019-15 50 25

[email protected]

[email protected]