Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så snedfördelas skattepengarna

När kommunen fördelar skattepengar så gynnas fotboll och hockey – och det gynnar i sin tur killar.
– Tittar man på statistiken är det ju så, säger Suzanne Lundvall, docent på GIH i Stockholm.

– Det handlar inte om det är rätt eller fel. Det handlar om vart pengarna går och hur man ska tänka runt det om man har ett jämställdhetsuppdrag.

Att det finns en snedfördelning mellan könen när pengarna fördelas till idrott tycks alla vara överens om, men exakt hur den ser ut är svårare att få fram. Sett till antalet utövare kan man säga att 7 miljoner till en konstgräsplan bara ger 1,5 miljon till tjejer. För trots att fotboll är den största tjejsporten så spelas nästan 80 procent av barn- och ungdomsfotbollen i Örebro av killar.

Men killar idrottar väl mer? Det stämmer om man tittar på träningar och matcher som ger lokalt aktivitetsstöd, så kallat lokstöd: 64 procent går till killarna, 36 procent till tjejer. Men vänta nu: Lokstöd är också en form av skattepengar ...

– Jag gjorde en djupdykning i det här för några år sedan, och det visade sig att flickor rör på sig mycket mer än vad som kommer fram i lokstödet. Men var är de då? frågar sig Elisabeth Rapp, planerare på kommunens fritidscenter.

I landstingets undersökning Liv hälsa Ung träder nämligen en annan bild fram: Antalet tjejer och killar i organiserade fysiska aktiviteter och som rör på sig minst en gång i veckan på fritiden är förvånansvärt jämförbara. Undersökningar visar att många tjejer väljer motionsgympa, aerobics, dans, ridning i privat regi och så vidare, och då hamnar de utanför lokstödet. När privata aktörer är inblandade är det svårare för kommunen att ge bidrag. Det här är också något fritids- och turistnämnden vill titta närmare på under året.

Föreningsidrott är inte enda sättet att aktivera sig längre. Hur ska samhället förhålla sig till det? Det är en diskussion docent Suzanne Lundvall tycker att hon stöter på alldeles för sällan.

Örebro. – Fortfarande hör man ”Hur ska vi få fler tjejer att idrotta på killarnas villkor?”, en ganska gammal diskussion.

Lokstödets brister ur ett jämställdhetsperspektiv lyfts fram i en ny utredning som ska tas upp av Riksidrottsförbundet i maj.

– Stödet premierar lagidrotter, och jag menar inte att fotbolls- eller handbollstjejer inte får pengar. Men man bör titta på fördelningen ur ett mer kvalitativt perspektiv.

Suzanne Lundvall säger att det är svårt att få en överblick av det kommunala stödet till idrotten, och att det ofta finns ett okritiskt tänkande och förhållningssätt.

– Kommunerna är ganska pigga på att gå i gång med arenor, för de tänker att det ska stimulera hela staden och bygden, och det kan de ju ha rätt i. Men ur de ungas perspektiv når ju inte pengarna fram till flickornas ridning eller lust att engagera sig i dans. Och inte heller till de killar som vill göra det.

Ung idrott i siffror

Lokstöd (lokalt aktivitetsstöd) i Örebro 2012:Flickor: 36 procent

Pojkar: 64 procent

Källa: Rapporterad tid för lokstöd, 7–20 år, till Örebro läns idrottsförbund.

Andel av Örebros unga som säger att de tränar en gång i veckan eller mer:Flickor: 79 procent

Pojkar: 82 procent

Andel av Örebros unga som uppger att de har varit med i någon organiserad fysisk aktivitet/sport senaste året:Flickor: 69 procent

Pojkar: 72 procent

Källa: Örebro läns landstings ¬undersökning Liv hälsa ung 2011 som görs i årskurs 7, 9 och 2 på gymnasiet.

Så mycket lokalt aktivitetsstöd har gått till tjejer per idrott:

Volleyboll 100%

Konståkning 99%

Ridsport 98%

Gymnastik 86%

Friidrott 69%

Basket 60%

Simidrott 55%

Boxning 50%

Budo/kampsport 28%

Innebandy 27%

Golf 24%

Bordtennis 19%

Ishockey 5%

Amerikansk fotboll2%

Bandy mindre än 1%