Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så svarade ReinfeldtLundbyskolans elever

Klass 6E på Lundbyskolan i Örebro skrev i höstas brev till statsminister Fredrik Reinfeldt. Efter en lång väntan svarade statsministern.

Annons
Eleverna på Lundbyskolan pratar om demokrati och chansen till att påverka. Från vänster: Nadir Mohamed, Joel Nilsson, Neshmin Mohamadi och Azra Dervisevic.

Jag träffar Nadir, Joel, Neshmin och Azra utanför Lundbyskolan. De går i klass 6E och är några av de som skrivit brev till statsministern.

– Vi satte oss ned i grupper och skrev till Fredrik Reinfeldt vad vi ville förändra.

Lundbyskolan har under en längre tid arbetat mycket med frågor som rör demokrati. I höstas gjorde klassen ett arbete som gick ut på att jämföra demokratier och diktaturer.

Neshmin berättar att de blev både glada och förvånade då de fick ett brev tillbaka.

– Ingen trodde att vi skulle få svar, det tog ju ganska lång tid och han har ju väldigt mycket att göra.

I många av breven skriver eleverna att skolmaten är dålig och måste bli bättre.

– Jag vill ha mat som är bra för kroppen. Pizza eller tacos skulle vara gott någon gång ibland, men inte för ofta, säger Nadir.

Fredrik Reinfeldt svarar att regeringen vill förbättra skolmaten genom en ny lagstiftning. Lagen går ut på att alla barn ska erbjudas näringsriktig skolmat. Han tillägger dock att det är kommunen som har det största ansvaret i den här frågan och att man kan vända sig dit.

Men några nya brev till kommunen blir det inte på ett bra tag.

– Vi har sommarlov snart och maten har faktiskt blivit lite bättre, berättar Azra.

Även om det tog lång tid att få svar från statsministern, så tycker eleverna att fler borde skriva brev om det finns något de vill förändra.

– Om man är flera som skriver är chansen att kunna påverka mycket större. I vissa länder har man inte den rätten och därför är det viktigt, tycker Joel.

Annons