Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så tvingas ÖSK banta

Nu tvingas ÖSK ställa om för superettan. Spelartruppen ska minska från 25 till 19-20 man. Personalstyrkan ska bantas med 25 procent. Och klubben kan dra sig ur U21-allsvenskan.

Förberedelserna har pågått bakom kulisserna sedan i somras. När Örebro SK i går även i praktiken blev klart för superettan behövde ÖSK Elitfotboll AB:s ordförande Björn Åqvist och vd:n Jan Karlsson bara trycka på knappen.

Nu ställer klubben omedelbart om för superettan. På alla plan.

Karlsson vill jobba kvarSom NA tidigare berättat räknar klubben med att inkomsterna, jämfört med årets budget, kommer minska med 15 miljoner kronor. Utgifterna måste förstås slimmas med lika mycket.

– Det betyder att det blir besparingar. Samtidigt är det en balansgång, vi måste fortfarande ha en slagkraftig organisation, säger Åqvist.

Karlsson kan redan nu ge besked om hur klubben ska strypa kostnaderna.

– Vi måste reducera personalstyrkan med 25 procent. Det inkluderar all personal. För spelartruppen innebär det i runda tal att vi kommer att gå ned från 25 man i A-laget till 19-20, säger Karlsson.

Är det fortfarande aktuellt att ha tre tränare?– Ja, vi kommer ändå att bygga upp ett tretränarsystem med Peo Ljung, Alexander Axén och en mer konventionell assisterande roll.

Kommer du finnas kvar som vd?– Det är styrelsens beslut, men vill de ha mig vill jag jobb vidare.

Kommer ni ha kvar ert lag i U21-allsvenskan?– Det är inte riktigt klart exakt hur vi kommer att ligga med lagen. Ambitionen är att spela i två matchmiljöer, i både U19 och U21, men inget beslut är taget.

Kommer det bli stor spelaromsättning?– Nej, vi har ett mycket bra kontraktsläge. Merparten av de spelare vi vill ha kvar har vi under kontrakt. Det finns spelare som vi vill ha kvar som inte har kontrakt, och de diskuterar vi med, och så finns det spelare som har kontrakt som vi inte ser att vi vill jobba vidare med. Även dem för vi en dialog med.

Vilka spelare handlar det om?– Det är för tidigt att gå in på det. Men det är extremt viktigt för oss att jobba med framtidens spelare som ska ta oss från 2013 och framåt. Det är viktigt med rätt karaktärer.

Bygger för framtidenBåde Åqvist och Karlsson hoppas förstås på att ÖSK är tillbaka i allsvenskan redan 2014, men poängterar att det inte är ett krav. Det finns ekonomiskt utrymme att misslyckas med att gå upp direkt.

– Man ska veta att det inte är lätt att gå ned och vända. Vi vill bygga något på sikt, säger Åqvist.

– Den organisation vi nu bygger är inte för superettan 2013 utan en som kan ta oss från superettan och framåt. Den ska vara påbyggningsbar inför framtiden. 2013 kommer vi vara färre som jobbar bredare, men i framtiden kommer vi förhoppningsvis kunna dra mer nytta av var och ens specialistnivå igen, säger Karlsson.

I tisdagens NA, papperstidningen: Stort och exklusivt dokument om ÖSK-året som ledde till degraderingen.