Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så var vädret i mars

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Mars bjöd på temperaturöverskott i hela landet från strax över det normala i söder till som mest omkring 3 grader över normalt i norra Norrland.

Gladhammar i Småland rapporterade månadens högsta temperatur med 15,5 grader. En av de mer dramatiska väderhändelserna i mars var det stormlågtryck som den 3 drog in över Norrland och gav orkanvindar i fjällen. Stekenjokk i södra Lapplandfjällen noterade då nytt svensk rekord i medelvind för mars på 42 m/s.

Den 5 anlände den av många efterlängtade meteorologiska våren till Sveriges sydostligaste ögrupp, Utklippan i Blekinge skärgård. Den 9 hade våren erövrat nästan hela Götaland och även sydöstra Svealand. Till den 17 drog ett lågtryck in över landet och gav ymnigt snöfall över Götaland. Fram mot morgonen den 18 hade delar av Götaland fått 1-2 dm nysnö vilket orsakade problem i trafiken då de våta vägbanorna frös till is.

Resten av månaden dominerades av ett högtryck i söder och blåst och mycket nederbörd i fjällen. Den 27 hade Katterjåkk månadens största rapporterade snödjup på 198 cm, vilket är det tredje största som uppmätts där i mars.