Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så vill läsarna förändra NA: Mer granskning och en riktig tv-tidning: ”Jag vill bara säga att utan NA, ingen frukost”

 
Anders Nilssons krönikor
Visa alla artiklar

”Granska alla skattedrivna verksamheter”. ”Gör en riktig tv-tidning igen”. ”Sätt in dödsannonserna i bokstavsordning”. ”Mer fokus på idrott för kvinnor”.

Läsarna har sagt sitt om NA. Nära 1 400 läsare av tidningen, e-tidningen och Plus har tyckt till om vårt innehåll. Vi är oerhört glada för engagemanget. Nu tar vi era åsikter och funderingar vidare i vårt arbete med att utveckla innehållet i våra medier.

Journalistiken somnar aldrig. Den måste knådas och utvecklas hela tiden. Därför lägger vi ned stort arbete på att höra vad ni läsare tycker kring det vi publicerar. Responsen blev enorm. Det är ett bevis för att ni prenumeranter har en stark relation till oss. Det visar också att våra läsare bryr sig om den lokala journalistiken.

Vissa reaktioner är väntade. Som att många vill läsa fler lokala nyheter från sin kommun. En del klagar på att tidningsprenumerationen är för dyr eller att serierna borde bytas ut. Många saknar tv-tidningen som en egen del. Flera konstaterar att vi nu är samma bolag som Dagens Nyheter och vill ha en kombination av lokala nyheter från NA och riks och utlandsnyheter från DN. Just den här uppfinningsrikedomen kring hur vi kan ändra i innehållet och paketera annorlunda är riktigt intressant. En läsare vill till exempel att vi publicerar dödsannonserna i bokstavsordning.

En fråga i enkäten är vad ni prenumeranter vill läsa mer om i NA. Riktigt många lyfter fram den granskande journalistiken. ”Betydligt hårdare bevakning och betydligt mer kritisk granskning av lokala politiker”, skriver en läsare. ”Mer granskande av lokal, regional politik inklusive sjukvården”. Mer undersökande journalistik. Finns ju en del stenar att lyfta…”.

"Vissa vill ha fler klimatsmarta artiklar och reportage"

En del vill att vi byter ut serierna. Andra vill ha fler korsord och i olika delar av tidningen. Vissa vill ha fler klimatsmarta artiklar och reportage, vetenskapliga nyheter och mer från universitetet. ”Mer av näringslivsreportage. Företagare som beskriver näringsverksamheten och anställda som berättar om arbetet”. En och annan saknar också vanliga reportage kring människor och deras vardag. ”Reportage om vanliga människor som inte är kändisar eller idrottare. Unga och äldre människors liv och syn på livet”.

Sporten engagerar alltid läsarna. I enkätsvaren efterfrågas mer lokal idrott och framförallt mer damidrott. Ledarsidan är också mycket omdiskuterad i enkäten. Vissa tycker om den. Andra inte. Ungefär som det är i samhället. Alla tycker inte lika politiskt. En del klagar på för mycket stavfel, andra på för mycket reklam. Det första kan vi bli bättre på, det andra är nödvändigt för vår överlevnad.

Vi tar åt oss av alla goda råd och önskemål och kommer att jobba vidare med enkätsvaren i vårt arbete med att utveckla innehållet i NA. Förhoppningsvis kommer ni läsare att se vissa förändringar i höst. Till sist måste jag tacka alla för ert engagemang och glad tillrop. Det värmer oss alla på redaktionen. En läsares beskrivning av sin relation till oss har fastnat lite extra.

”Jag vill bara säga att utan NA, ingen frukost”.

Citat från NA:s läsarenkät:

"Östernärke, finns vi i er värld?"

"Vi vill gärna att ni gör en riktig TV-tidning"

"För mycket reklam"

"Jag är så imponerad av hur NA.s medarbetare och chefredaktör kämpar för demokratins överlevnad. Ni är enastående"

"Följetong i tidningen både sommar och vinter"

"Bra med ihopslagning av andra orter"

"Mer om kvinnliga idrotter"

"Det som gör det värt att stiga upp ur sängen på morgonen för en 79-årig gammal tant är gröt, kaffe och NA. Nu blir det långpromenad till er brevlåda"

"Kan inte leva utan en dagstidning"

"Tänk om det fanns en serie med kvalité"

"Betydligt hårdare bevakning och betydligt mer kritisk granskning av lokala politiker"

"Det är alldeles för mycket bilder"

"Skulle vilja läsa mer om lokala nyheter där jag bor"

"Möjlighet att kunna kommentera debatter/insändare"

"Skriv mer om samhällsfrågor och nya rön inom sjukvård"

"Inga fastighetsaffärer. Vad har de i tidningen att göra"

"Mer grävande journalistik"

"Jag vill ha möjlighet att köpa enstaka artiklar till ett lågt pris"

"Särskild eloge för sättet ni följer upp och rapporterar om kommunala politiken - fortsätt med det!"

"NA har gjort en uppryckning under det senaste året och har ett bra innehåll, som passar mig"

"Jag skulle helst läsa mindre om snyftreportage"