Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så vill ministern stoppa terrorlånen

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) vill se ett heltäckande nationellt skuldregister där alla lån, skulder och krediter syns. Detta för att försvåra för ungdomar att finansiera terrorresor med hjälp av snabblån.

Per Bolund (MP) öppnar för att inrätta ett nationellt skuldregister. Vilket var en av de saker som diskuterades mellan kreditgivare, myndigheter och regeringen vid ett möte i september.

– Vi fick höra att kreditgivarna behöver mer information om sina kunder för att få bättre möjlighet att upptäcka att allt inte står rätt till, säger Per Bolund (MP) till NA.

Att ta snabba lån, eller sms-lån som de ibland kallas, är en av de metoder som unga personer från Sverige använder för att bekosta sina resor till kriget i Syrien och Irak.

Elisabeth Svantesson (M), riksdagsledamot från Örebro län, gick för några veckor sedan ut med att hon fått uppgifter från Säkerhetspolisen om att även ungdomar från Örebro använt den metoden.

Hos Kronofogden har åtminstone en av Örebro-ungdomarna som rest till Syrien flera anmärkningar om skulder till kreditbolag som ger snabba lån.

Mannen som är i 20-års åldern har anmärkningar på cirka 32 400 kronor hos Kronofogden, det visar uppgifter som NA tagit del av. Mannen är också en av dem som påstås ha stupat för terrorgruppen Islamiska staten för över ett år sedan.

Per Bolund (MP) säger nu att ett nationellt skuldregister – där alla krediter, lån och skulder ska synas – kan vara ett alternativ.

– I dag finns en del luckor i de register som finns. Mycket handlar om att få en mer fullständig beskrivning av hur individens beteende har varit den senaste tiden för att kunna upptäcka mönster som inte syns i vanliga fall, säger Per Bolund (MP).

En av de frågor som måste redas ut innan departementet kan komma med ett skarpt förslag är hur integriteten kan skyddas.

– Vi måste nu se till att detta går att kombinera med en hög nivå av integritet. Att vi håller oss till de internationella konventioner och de EU-regler som gäller för integritetsområdet. Det är nu full fart med det arbetet på Finansdepartementet, fortsätter finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Elisabeth Svantesson (M) som för två veckor sedan ställde en skriftlig fråga till Per Bolund (MP) om vad han och regeringen gör i frågan anser att ministerns svar inte är tillräckligt tydligt.

Samtidigt tycker hon att förslaget om att kreditgivarna lättare ska kunna byta information med varandra är bra. Hon är öppen för lagändringar.

– Det här handlar om att regeringen måste öka trycket på kreditbolagen. Det kan regeringen också göra med regelbundna möten, säger Elisabeth Svantesson (M).