Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SAIK – en viktig länk för samhällsfrågorna

En fotbollscup som samtidigt är en del i ett integrationsprojekt. Initiativet tas av Somaliska allmänna idrottsklubb, SAIK.

Stämningen är på topp när matcherna avlöster varandra i sporthallen. Futsal, inomhusfotboll, men också ett möte mellan människor. Känslorna svallar tidvis på planen och publiken är inte sen att heja på sina lag.

Totalt tio lag från olika orter – Hällefors, Filipstad, Lindesberg, Karlskoga, Flen, Säffle, Bengtsfors, Ludvika och Katrineholm – möts i cupen.

Men detta är så mycket mer än en turnering.

– Vi jobbar med samhällsfrågor i ett bredare perspektiv, säger Ahmed Abdi från Örebro rättighetscenter.

Centret är en religiöst och partipolitiskt obunden förening som driver en antidiskrimineringsbyrå. Man arbetar för människors lika rättigheter och mot diskriminering. Föreningen startade sitt arbete 2006.

Ahmed Abdi är uppvuxen i Hällefors och känner starkt för integrationsfrågor. Sedan en tid tillbaka är han bosatt och arbetar i Örebro. I ett samarbete med SAIK hoppas han kunna bidra med sina kunskaper och erfarenheter.

– Jag är en slags mentor. Tanken är att jobba med olika typer av verksamheter där vi kan skapa solidaritet mellan människor. Det handlar om gemenskap men också om ansvar.

I förlängningen hoppas Ahmed Abdi att arbetet ska skapa en miljö där ungdomar kan stå emot bland annat droger men också at tunga inte ger sig iväg till konflikthärdar ute i andra delar av världen.

– Vi har alla olika funderingar och värderingar. Nu samlar vi människor som kan lära sig av varandra och acceptera att olikheter finns, men att det ändå kan finnas en gemenskap, något att göra tillsammans.

Den här gången handlar det om fotboll, men Ahmed Abdi och SAIK:s ordförande Abdul Aziz hoppas att verksamheten i klubben kan utvecklas och breddas liksom samarbetet med Örebro rättighetscenter.

– Det här är en början, en första start. Där integreringsarbetet är viktigt.

Ahmed Abdi hoppas kunna bistå med verktygen för att skapa förbättringar i samhället. Genom egna erfarenheter tror Ahmed Abdi att han kan ge några nycklar efter vägen.

– Men vi behöver hjälp från myndigheterna också. Från Hällefors kommun. Någon form av stöd. Det behöver inte vara ekonomiskt, det kan röra sig om kunskap, om erfarenheter.

Tanken är att öka medvetenheten och kunskaper bland klubbmedlemmar, men också hos den breda allmänheten.

I sporthallen är intensiteten hög och lokalen formligen kokar. Ett snabbt spel där målen får känslorna att svalla, både på planen och i publiken.