Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sakab får inte fylla igen skifferbrott

Det blev både motgång och medgång för Sakabs planer att utvidga verksamheten i Norrtorp. Mark- och miljödomstolen sa nej till företagets planer på att fylla igen Östersättersbrottet

Det var i början av november förra året som Mark- och miljödomstolen var på plats i Norrtorp för att ta del av Sakabs planer på att utvidga verksamheten.

När det gällde ansökan om att få tillstånd att mellanlagra 100 000 ton avfall, behandla 50 000 ton förorenade jordar samt förbehandla 100 000 ton annat avfall var domstolen positiv.

Men planerna på att under nio år fylla igen Östersättersbrottet och sluttäcka kommunens gamla soptipp intill brottet blev det nej. Sakab-ledningen har beräknat att det krävs 180 000 ton fyllnadsmassor för att fylla upp det gamla skifferbrottet till den omgivande marknivån.

Domstolen ansåg att tiden för att fylla igen brottet var för lång samt att renhetsgraden på fyllnadsmassorna inte skulle bli tillräckligt hög. Därför ansåg domstolen att det mer handlade om en deponi än en återfyllnad.

Sakabs plan med att fylla igen brottet var att få tillgång till mer yta för att mellanlagra avfall på, då företagets nuvarande lagringsmöjligheter börjar att ta slut.

Att företaget nu fick nej av domstolen till den delen av sin ansökan kom som en obehaglig överraskning för företaget.

– Så lät det inte på domstolen när de var här vid förhandlingarna i början på november, säger Sakabs vd Göran Eriksson.

Vad som händer nu är ovisst. Vid ett positivt besked från domstolen var Sakab berett att köpa loss marken från kommunen.

– Nu ska vi analysera domen, sedan får vi se om vi överklagar, säger Eriksson.

Sakab har till och med den 2 februari på sig att komma in med ett överklagande till Miljööverdomstolen, som är den högre instansen.