Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Säkerhetsmiss bakom Eons storbrand

Ett felaktigt installerat säkerhetssystem. Det var orsaken till turbinhaveriet och den stora branden på Åbyverken i höstas.
– Någonstans har leverantören missat någonting, säger Eon:s regionchef Efwa Nilsson.

På eftermiddagen den sjätte oktober förra året började det brinna rejält i en turbinhall på Eons värmekraftverk i Örebro. Över 100 000 hushåll i Örebroregionen blev utan fjärrvärme under några timmar, men ingen person kom till skada i tumultet.

Nu vet energibolaget varför det small - en del från turbinen slungades mot en smörjoljeledning som brast och orsakade den kraftiga branden. Eon har, tillsammans med Arbetsmiljöverket, gjort en utredning som visar att leverantören av turbinen installerat säkerhetssystemet fel – när en turbin börjar snurra för fort ska det så kallade övervarvsskyddet sätta in i vanliga fall. Men det fungerande alltså inte förra hösten och turbinen började skena i stället.

– Vi har gått igenom turbinen och inte funnit några material- eller konstruktionsfel. Det är säkerhetssystemet som inte slagit ifrån, förklarar Efwa Nilsson, Eon:s regionchef för Västra Svealand.

Energibolagen har i nuläget inte fört fram några skadeståndskrav mot den tyska turbinleverantören TGM Kanis. Det felinstallerade säkerhetsprogrammet är just nu i stället ett diskussionsämne mellan Eons och leverantörens olika försäkringsbolag.

Samtidigt fortsätter arbetet med att återställa den utbrända turbinhallen. Vid branden förstördes till exempel flera av verkets fönster och det tog veckor av upprensning innan tekniker ens kunde gå in i lokalen för att undersöka vad som egentligen hänt.

– Vi har kunnat återställa fönsterpartiet men inne i turbinhallen är det fortfarande mycket kvar att göra, säger Efwa Nilsson.

När det började brinna var den aktuella turbinen helt ny och gick under provdrift. Den ingick i en stor nyinvestering värd en miljard kronor som Eon gjorde under förra våren. Turbinen stod dock bara för en liten del av den totala kostnaden – den nya pannan, som klarade sig helt oskadd ur branden, var det mest kostbara i paketet.

Nu går Eon vidare och i december ska en helt ny turbin levereras och installeras i hallen på Åbyverken. Om knappt ett år, under våren 2014, väntas den också kunna börja producera el. TGM Kanis står för leveransen även den här gången – men nu är kraven på kontroll fler och högre från Eon.

– Vi ska stärka kontrollmomenten, vi är mycket måna om att samma ska inte ska kunna hända igen. Men vi är generellt väldigt nöjda med turbinen vi köpt från TGM, vi har förtroende för dem, säger Efwa Nilsson.

FAKTA: SÅ FUNGERAR ÅBYVERKET

Mycket enkelt uttryckt värmer pannan upp vatten till ånga som får turbinen att snurra. Turbinen driver generatorn som skapar el. Värmen som blir över från pannan går ned i kondensatorn och blir till fjärrvärme i fjärrvärmenätet.

För att skapa fjärrvärme och el i ett värmekraftverk krävs en värmepanna, en turbin, en kondensator, en generator och en anläggning för att rena röken och gasen som uppstår i processen.