Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Saknas: Tegelbruk för motorburna

Ungdomar med motorintresse behöver någonstans att vara. Det menar en nybildad grupp som vill skapa motorsportens egen motsvarighet till Tegelbruket.

Annons

Motorklubbarna i Örebro har bildat en gemensam utvecklingsgrupp som heter Motorsport Örebro. Den består av Thomas Pettersson, ordförande i Örebro Motorstadion och Bengt Bronner, ordförande i Örebro Motorsportcentrum. Tanken är att skapa ett centrum för motorsport med större ytor, fler banor, med plats för publik och möjlighet att arrangera träffar och utställningar. Dessutom vill man väcka tanken om ett ställe för motorintresserade ungdomar där de kan träffas och umgås och visa upp sina bilar.

– Vi vill att ungdomar och äldre som sysslar med motorsport ska ha någonstans att vara, där man kan träna och tävla, säger Bengt Brunner och jämför med sporter som fotboll och hockey som har någonstans där de kan träna.

– Men för motorintresserade finns inte den möjligheten i Örebro, säger han.

Tio föreningar i Örebro står bakom den här nystartade utvecklingsgruppen. Deltagarna vill gärna bli fler och de vill också fånga upp de ungdomar som annars kanske är vid Marieberg på kvällar och helger.

– De här ungdomarna skulle kunna fångas upp i en klubb men det går inte om man inte har något att erbjuda. De behöver ett ställe där de kan syssla med sina intressen som drifting, dragracing eller folkrace, fortsätter Bengt Bronner.

För Bengt Bronner och Thomas Petterson är det inget nytt att motorintresserade ungdomar samlas vid Marieberg, tidigare var de vid Örebromässan. Diskussioner om vad man kan göra och vad man skulle kunna erbjuda har funnits länge.

– Vi har sett behovet under en längre tid, säger Thomas Pettersson och funderar på vad som skulle kunna vara realistiskt att skapa.

– Vi har tittat på att vara på Örebro motorstadion och bygga ut för att ha allt på samma ställe. Marken där är redan klassad som bullerområde. Men kommunen måste vara med på det här.

Jonas Håård (S) är ordförande för fritidsnämnden och han positiv till att man bildar en gemensam grupp för motorsport, och han tar gärna en diskussion kring de här frågorna.

– Jag välkomnar det här initiativet och det är viktigt att möta deras behov också, säger han och påpekar att Örebro inte kan ha en fritidspolitik om exkluderar en viss typ av människor.

Men i dag är det ont om mötesplatser för motorintresserade ungdomar. Har det gjorts för lite på det här området?

– Om jag säger så här, jag tror vi kan göra mer, säger Jonas Håård. Kanske ska vi börja med någon form av workshop där vi träffas och får en bättre bild av motorsporten och hur den ska få bättre möjligheter.