Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sälja pennor med vinst

LO-kongressen beslöt att säga nej till vinster i välfärden. Privata bolag som utför välfärdstjänster ska alltså inte få gå med vinst.

Men är det till gagn för LO:s medlemmar? Det innebär att Kommunals medlemmar får färre arbetsgivare att välja mellan, när de söker jobb. Det innebär att vårdpersonal som brinner för sitt yrke inte kommer att få chansen att driva ett vårdboende som ett eget aktiebolag. Det innebär också att brukarna får färre alternativ att välja mellan.

Så frågan är: För vems skull gör LO detta. Om vi går tillbaka några år: Var det så att medlemmarna i Kommunal ansåg att de offentliga arbetsgivarna var de bästa tänkbara när det gällde löner, anställningsvillkor och arbetsmiljö?

Privat vinst i välfärden kommer ändå alltid att finnas. Och privata vinster i välfärden har alltid funnits. Det är en illusion att tro något annat.

När en kommun anlitar ett rörföretag för att installera ett nytt ventilations- och värmesystem i en barnstuga finns ett privat vinstintresse. När ny köksutrustning ska installeras i ett skolkök, är det privata företag med vinstintresse som levererar utrustningen. När kommuner och landsting köper papper, pennor, medicin, röntgenutrustning med mera innebär det att skattepengar går till privata vinstintressen,

Så egentligen: Alla anser att det är okej med privata vinstintressen inom vården. Det finns ingen som på allvar kräver att den som levererar pennor till sjukvården ska göra det av ideella skäl.

Men just när det gäller den direkta omsorgen ska vinstintressena uteslutas, enligt ett beslut av LO-kongressen. Sjukvårdsbiträdet ska inte få jobba för ett privat företag. Läraren ska inte få vara anställd av ett aktiebolag. Vårdcentralen ska inte få drivas av ett privat företag.

LO gör den formella organisationen till huvudfrågan, inte vårdens innehåll.

Vänsterpartiet hyllar LO-kongressen beslut i ett pressmeddelande.

Men för LO:s medlemmar måste det vara viktigare att de får bra arbetsvillkor än att bekämpa vinstintressen i välfärden.