Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Säljaren backar från priset på 14 miljoner

Laxå herrgård och Hemgården står fortfarande tomma och öde. Nu backar säljaren från det begärda priset på 14 miljoner kronor.

Det var i höstas som Erik Edinstiftelsen sålde den pampiga herrgården, Hemgården och Bodarne till företaget Lindåsen Fastigheter AB i Linköping och dess ägare Arne Åhman.

Köpesumman är hemlig, men snart nog lades herrgården och Hemgården ut till försäljning och då löd summan på 14 miljoner. En skyhög summa om man betänker att ”paketet” så sent som 2005 värderades till tre miljoner kronor.

Prisökning: 11 miljoner

Det var också tre miljoner som Laxå kommun fick vid försäljningen till Erik Edinstiftelsen. Alltså handlar det nu om en prisökning med 11 miljoner på fem år.

Att försäljningspriset hamnade på 14 miljoner säger Arne Åhman berodde på en mäklarvärdering, och att den summan inte är aktuell i nuläget. Han hänvisar i stället till Per Iwers som driver den mäklarbyrå som har hand om försäljningen.

– Faktiskt har vi egentligen inte satt något pris utan bjudit in till anbud, säger han.

Men i annonsen på er hemsida står det 14 miljoner.

– Det kommer att ändras i veckan, och i stället gäller anbud som ska lämnas senast 15 maj.

Är inte 14 miljoner mycket för en fastighet i Laxå?

– Det är inte fel pris med tanke på den fina fastigheten och de stora ytorna, menar Per Iwers.

Arne Åhman uppgav redan under hösten att det fanns intresserade som kunde tänka sig hyra fastigheterna. Han ville då inte berätta vilka dessa var, och nu ett halvår senare är läget det samma:

– Vi för resonemang med några.

Vilka är det och vad för slags verksamheter kan det handla om?

– Det vill jag inte uppge eftersom vi håller på med förhandlingar som mäklaren sköter, säger han.

Mäklaren Iwers medger att det finns förfrågningar, men några direkta anbud har inte lämnats ännu. Han tycker att fastigheterna skulle passa för någon form av vårdanläggning.

– Det skulle kunna ge arbetstillfällen i Laxå, säger han.

Nuvarande fastighetsägaren, Arne Åhman, berättar att man påbörjat mindre ombyggnationer för att möta en efterfrågan.

– Men just nu har det stått stilla sen i november. Om vi hittar en köpare kan vi lätt anpassa till deras behov, påpekar Arne Åhman.

Under förra sommaren och hösten hörde folk av sig till NA och oroade sig över att herrgårdsområdet stod i förfall. Men att det skulle varit så vill Arne Åhman inte hålla med om.

– Vi sköter fastigheten under tiden tills det blir aktuellt med nya ägare eller hyresgäster. Det har inte varit misskött, vi klippte gräset och håller efter så det är inga problem.

Bodarne restaurang och second hand ingår inte i försäljningen. Den fastigheten hyr Erik Edinstiftelsen av Arne Åhmans fastighetsföretag.