Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samarbete för bättre psykisk hälsa

Stanna upp. Lägg en hand på en axel och tacka för att någon vill ta kontakt. Det kan vara små steg till att stötta en äldre person, tipsade föreläsaren Susanne Rolfner Suvanto.

Sydnärke. Sydnärkes folkhälsoteam och Region Örebro arrangerade på torsdagen konferensen kring äldres psykiska hälsa i Betaniakyrkan i Åbytorp. I teamet ingår Hallsberg, Askersund, Laxå, Lekeberg och Kumla kommun.

Susanne Rolfner Suvanto, sjuksköterska med specialisering inom psykiatri, inledde dagen. Hon arbetar som regeringens särskilda utredare ansvarig för framtagande av nationell kvalitetsplan för äldreomsorgen.

– Mitt uppdrag är att hitta vägar för äldreomsorgens kvalitet på nationell nivå. Ett sätt att lära sig är att möta verksamheterna i Sveriges kommuner, berättade hon.

Det finns mycket att göra i förebyggande syfte för äldres psykiska hälsa och stora samverkansvinster mellan kommunerna.

– Risken för depression är förhöjd ju äldre man blir. Det kan handla om personer som mister en livskamrat, som drabbas av smärta eller som bär på ett trauma, berättade Susanne.

Psykisk sjukdom innebär lidande.

– Depression är ett helvete och vi ska i första hand arbeta för att stoppa lidandet. I andra hand finns det stora samhällsvinster att göra på att förebygga det.

Men för att kunna arbeta förebyggande krävs att myndigheter samverkar.

– En person med problem kanske vänder sig till primärvården. Men när man passerat 65 sorterar man plötsligt under äldrevården. Eller är det psykiatrin? Är det en funktionsnedsättning? Och så har man fallit mellan stolarna. Gränserna mellan myndigheterna är ibland onödigt höga.

Den som söker hjälp gör sig ofta hörd. Susanne Rolfner Suvanto gav konkreta tips om hur personal och medmänniskor kan bemöta männsikor som söker stöd.

– Även om det är stressigt: ta dig tid och stanna upp. Lägg en hand på personens axel. Lyssna på frågan. Den här människan har valt dig, var tacksam för det. Det är en bra start.

Och även om man inte kan svara på frågan eller göra något omedelbart kan man säga att man återkommer.

– Det tar bara 15 sekunder. Och det är så mycket bättre än att bli bortvald.

Konferensen på torsdagen var en fortsättning på ett redan påbörjat samarbete mellan Sydnärkekommunerna och regionen.

– För för att identifiera utvecklingsmöjligheter och stärka samverkan kring äldres psykiska hälsa arrangerar vi den här konferensen, säger Hanna Hansson på Sydnärkes folkhälsoteam, som arrangerade dagen i samverkan med Region Örebro.

På sikt vill man också påbörja en handlingsplan för vidare utveckling i länsdelen.