Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samarbetet kan gå i graven med valet

 
Val 2014
Visa alla artiklar

De senaste fyra åren har de styrande politikerna i Nora kommun avlöst varandra. Först när de blocköverskridande samarbetet mellan Socialdemokraterna (S) och Moderaterna (M) uppstod fick man till en två år lång stabil majoritet.

På riksnivå är de varandras motpol, S och M. Lokalt har de bildat majoritet de senaste två åren.

– Vi kände att vi behövde ta ansvar för Nora och ingå i ett samarbete med stark majoritet efter den turbulens som inledde mandatperioden, säger Solveig Oscarsson (S) och Tom Rymoen (M) målar upp en liknande bild:

– Samarbetet efter förra valet skapade kaos och det var synd om noraborna i det läget, när vi gick in i samarbetet med S istället lugnade det ned sig avsevärt.

De har dock inte alltid så lätt att komma överens.

– Vi står långt ifrån varandra ideologiskt, säger Oscarsson.

Har ni ändå kunnat driva eran politik?

– Ja, vi har kunnat påverka. Kommunen har ju till exempel inte infört LOV.

Kritik har framförts om att samarbetet inneburit att majoriteten varit förvaltande och inte reformistisk.

– Det finns fog för den kritiken, säger Tom Rymoen som menar att det beror just på att de står långt ifrån varandra ideologiskt.

Båda anser att det nu är väljarna som får avgöra om samarbetet varit av godo

– För Noras del tror jag definitivt att det varit bra eftersom det då blev lugn och ro, säger Rymoen.

– Vi har hållit fast vid samarbetet för Noras bästa och för att förhindra att vissa saker skulle införas, säger Oscarsson.

NA frågade Noras

politiker vilka de kommer att samarbeta med efter valet. Och om det finns några de inte kan tänka sig att samarbeta med:

Solveig Oscarsson, Socialdemokraterna

– Vi har inte sagt något om det ännu. Vi går ut själva i det här valet och låter väljarna bestämma. Det bästa vore förstås om vi får egen majoritet. Annars ser jag gärna ett samarbete i det röda blocket.

Tom Rymoen, Moderaterna

– Det känns inte så nära till hands att vi ska fortsätta samarbetet med S. Det finns några viktiga knäckfrågor, gällande valfrihet och mångfald, som vi driver hårt. Vi går till val själva med förhoppningen om ett borgerligt samarbete efter valet. SD står i särklass ut som det parti vi inte kan samarbeta med.

John Sundell, Kristdemokraterna

– Det funderar vi bara på efter valet. Det är en komplicerad situation eftersom det är tio partier som ställer upp i valet i Nora, förmodligen blir det också tio partier i fullmäktige efter valet så det blir svårt att bilda majoritet. Men det finns ett parti som det är helt otänkbart att samarbeta med, Sverigedemokraterna.

Camilla Andersson Larsson, Vänsterpartiet

– Vi har sagt att valresultatet får avgöra. Sen kan vi aldrig tänka oss att samarbeta med något parti som vill införa LOV till exempel, det är en alldeles för stor fråga för oss. Ett samarbete med Sverigedemokraterna säger vi också garanterat Nej till. Men det är valresultatet och våra hjärtefrågor som styr.

Birgitta Borg, Folkpartiet

– Vi går till val med ett eget program, men vi har en tradition av att samarbeta med allianspartierna. Det är väldigt osäkert i nuläget hur det kommer bli efter valet. Fast vi vet ju var vi ligger på en höger till vänster-skala, vissa slutsatser kan man dra utifrån det. Men inget är bestämt än. SD:s sätt att tänka är väldigt främmande för oss.

William Grönlund, Miljöpartiet

– Vi kommer att samarbeta med de där vi kan få igenom mest av våran politik. SD är förstås uteslutet men i övrigt öppnar vi för att samarbeta med de eller med dem som vi kommer bäst överens med. Vi lutar inte åt något block på lokalnivå.

Marita Simpson, Centerpartiet

– Vi har sagt att vi inväntar valutslaget. Vi vill inte ta ställning förrän väljarna har sagt sitt.

Andreas Widlund, Sverigedemokraterna

– Vi har sagt att de som har bra idéer för Nora kommun kommer vi att stötta. Sen får vi se vad valutslaget blir, om vi får en vågmästarroll eller inte. Än så länge har det kommit bra idéer från både vänster och höger och så länge de är för Noras bästa så stänger inte vi dörren för någon.

Johan Lundqvist, Norapartiet

- Vårat fokus är Nora och dess närområden. I grunden är vi ett humanistiskt parti som vill skapa ett uthålligt samhälle, vi kan tänka oss att samarbeta med de partier som vill samma sak. Men vi kan inte samarbeta med någon som inte delar vår humanistiska grundsyn, SD till exempel.

Noras kommunpolitik

Kommunfullmäktige har 35 mandat, men inget parti har egen majoritet.

Så här ser mandatfördelning ut: S har 15 mandat, M 5, Np 5, FP 3, C 2, KD 2, V 1, MP 1, SD 1 (tom stol).

Det har varit en turbulent mandatperiod kommunalpolitiskt med spruckna borgerliga allianser, minoritetsstyre och avhopp.

2012 gick V och S in i ett blocköverskridande samarbete med M. Men efter meningsskiljaktigheter gällande Lagen om valfrihet (LOV) hoppade V av.

Fram till och med valet på söndag bildar därmed S och M tillsammans majoritet i kommunen.