Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samförstånd är bättre, Korsgren

Svar

... på Staffan Korsgrens debattartikel angående Åmmebergs badplats 23 mars.

Synd att inte ordförande i Kultur och Tekniknämnden Staffan Korsgren kan hålla sig till fakta och låta bli att hitta på saker, ja att ljuga helt enkelt. För det första så var inte jag ordförande när badplatsen i Åmmeberg stängdes på grund av att prover som togs av Structor visade höga förekomster av bly, zink, arsenik och kadmium. Arbets- och miljömedicin samt Sydnärkes miljöförvaltning avrådde att lägga i bryggorna vid badplatsen. Efter en samlad bedömning beslutade Askersunds Kommun att frånta badet status som Kommunal badplats.

Jag har kontaktat de tjänstemän som arbetat med ärendet och de känner inte igen sig i Staffans Korsgrens beskrivning.

Efter detta startade arbetet med att säkra att inget bad skedde från stranden och samtidigt undersöktes möjligheter att ordna bad på annat ställe. Strandskoningen var nödvändig av miljöskäl och ingen ”stenvall som Staffan beskriver åtgärden. Ordförande påstår att inget har hänt och påstår att den uppgiften kommer från då ansvarig tjänsteman. Jag har kontaktat de tjänstemän som arbetat med ärendet och de känner inte igen sig i Staffans Korsgrens beskrivning. Tvärtom så jobbades det hela tiden med att få fram en lösning. Kontakten med Zinkgruvan Mining pågick under hela tiden och var positiv ända fram tills nu då Staffan avslutat den. Även med Åmmebergs golfklubb fördes samtal.

På nämnden 27/2 kom ärendet upp framtaget av Staffan Korsgren att ingen badplats ska finnas i Åmmeberg. Undertecknad samt ledamot Bengt Svärd yrkade på avslag och lade ett eget förslag. Nämnden valde att gå på vårt förslag om att arbetet ska fortsätta för att få till en badplats i Åmmeberg.

Detta sätt att agera kan inte ses än som ett ”ministerstyre” och kan knappast vara rätt.

På eftermiddagen efter mötet fick jag telefonsamtal från innevånare i Åmmebergs att ett utskick gjorts och även anslagits på anslagstavlan där det informerades om att det inte blir något bad i Åmmeberg. Denna information var undertecknad av Staffan Korsgren. Informationen fortsatte att delas ut även efter att ett helt annat beslut fattats av nämnden och som nu gäller – att en badplats ska ordnas på annat ställe i Åmmeberg. Detta sätt att agera kan inte ses än som ett ”ministerstyre” och kan knappast vara rätt.

Läste även svaret på Margaret Englunds insändare där Staffan Korsgren skrev att man nu satsar på barn och ungdom i Askersund kommun. En konstig syn när Staffan drev igenom med stöd från Sverigedemokraterna att ombudgetera 250 000 kronor från barn och ungdomsverksamhet till att förlänga och flytta bryggor i strandparken. Dessa pengar hade varit bra att använda till en badplats i Åmmeberg och verkligen kommit barn och ungdom till godo.

Jag anser det vore bra att Staffan Korsgren sökte mer samförstånd för Askersunds bästa och inte sökte konfrontation i synnerhet mot socialdemokrater. Man kan undra om det bottnar i att han själv lämnade partiet besviken över några val som gjordes.

Johan Calais

Socialdemokraterna, andre vice ordförande Kultur och tekniknämnden.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel