Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samla på vargbajs!

Insamling vargspillning har pågått under sju veckor och ska pågå till 31 mars. Redan nu ställer man sig frågan: hur många vargar finns det? 739 prov har analyserats, varvid det rör sig om tillhöra 181 individer. Därutöver är registrerade 532 prov som inte har hunnits analyserats. Detta gäller hela Sverige. Dock finnes stora vita fläckar, eller om man vill kalla det svarta hål, där det bevisligt finnes varg, men inga prover lämnats in.

I Örebro län har man hitintills i Villingsbergsreviret konstaterat åtta individer, man kan också redan nu konstatera att reviren innehåller fler individer än man tidigare trott.

Detta mina jägarvänner är ett gyllene tillfälle att en gång för alla få så trovärdig bild som möjligt av hur många vargar vi har i Sverige. Hitintills har våra myndigheter bara gissat, bollat med 20 procent upp och ner efter hur man vill det skall se ut, åtta eller tio individer per gissad föryngring. Naturvårdsverket har på eget bevåg, utan statistiskt underlag, klämt till med att vargstammen inte överstiger 300 individer, därför ingen vargjakt.

Med björnspillningsinventeringen, för några år sedan, i färskt minne får vi troligen samma resultat nu, det pekar åt det hållet, att gissade myndighetsbjörnar 1500 i verkligheten var 3000 individer.

Så jägare och andra intressenter ut i busken och ”samla vargskit”, sitt inte hemma och gnäll att ni inte vågar släppa era hundar.

Lokala jägarorganisationerna måste marknadsföra och agitera kraftigare för saken. Jägarförbundet i Örebro län är fördelat på elva kretsar därmed når man alla man i ”busken”. Kör hårt, detta är vår möjlighet. Vargstammen måste ner på rimlig nivå. Nu har ju också EU domstolen slagit fast att varje land har egen beslutande rätt. Finland gick i bräschen.

Rolf Gunnarsson

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel