Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sämre välfärd när skatten sänkts

Debatt- och insändarsidor fylls ofta av personer som är missnöjda med hur tillståndet i vårt land blivit de senaste 30 åren.

Från att ha varit ett ledande välfärdsland har Sverige rasat ned i en rad undersökningar. Ett faktum som dom flesta nog kan vara överens om!

Vad vi däremot inte är överens om är beskrivningen om vad som är de verkliga orsakerna till samhällsproblemen och vilka politiska inriktningar som har förmåga att bidra med lösningar/politik som gör att vi kan komma tillrätta med dem.

Sverige 2020 har aldrig varit rikare, men det återspeglas inte i välfärden.

Att lägga skulden på invandringen räcker inte som förklaring, det bygger bara motsättningar. Vad vi behöver är medborgare och partier som kan och vill forma en politik för att återupprätta välfärdsstaten och förtroendet för den!

Sverige 2020 har aldrig varit rikare, men det återspeglas inte i välfärden.

Sverige har de senaste 15 åren sänkt inkomstskatterna (jobbskatteavdrag) med 140 miljarder, samt andra skatter med närmare 100 miljarder. Inför 2020 står värnskatten på tur att tas bort till ”nytta” endast för dem som tjänar över 720 000 kr/år och med ytterligare 7 miljarder i minskade skatteintäkter för staten.

Det som skett är inte någon slump, det är resultatet av den politik som både Alliansregeringen och Socialdemokraterna har fört.

Med minskade skatteintäkter på omkring 250 miljarder/år borde dom flesta förstå att det blir svårt för att inte säga omöjligt att upprätthålla den höga välfärd som vi i Sverige varit vana vid!

Omkring 1980 hade vi ett av världens högsta skattetryck, men också bland världens högsta levnadsstandard!

Det som skett är inte någon slump, det är resultatet av den politik som både Alliansregeringen och Socialdemokraterna har fört. Vill man ändra på det duger det inte att skylla samhällsutvecklingen på vare sig vänstern eller invandringen vilket många gärna gör!

Med fortsatt sänkta skatter borde de i ärlighetens namn tala om att det blir ingen generell välfärd.

Inget parti kan lösa samhällets alla utmaningar ensamt, men några har möjlighet att göra det tillsammans om bara viljan finns.

De som står för den minst troliga politiken för en lösning är det konservativa block (bestående av M, KD och SD) som nu håller på att växa fram.

De tre partierna talar redan nu om fortsatta skattesänkningar, alltså mer av samma politik som inte fungerat!

Med fortsatt sänkta skatter borde de i ärlighetens namn tala om att det blir ingen generell välfärd. Den framtida välfärden (värd namnet) blir bara tillgänglig för dem som har råd att betala alla avgifter som kommer i skatternas ställe!

Bjarne Lind

Lindesberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel