Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samspel garanterar objektiviteten

Forskare och journalister är människor med normer och värderingar. Precis som alla andra. Det som skiljer dem från resten av samhället är att de i sitt yrke förhåller sig till en objektiv metod. Det menar journalistikprofessorn Jesper Strömbäck (som är öppet folkpartist).

Annons

– Det spelar i princip ingen roll vilka politiska värderingar som journalister har. All forskning visar att det är de journalistiska värderingarna som spelar roll, säger professorn från Mittuniversitetet i Sundsvall.

Enligt forskarna är det professionaliteten och nyhetsvärderingen som styr innehållet i tidningarna. En politisk skandal är till exempel alltid en bra nyhet. Som journalist funderar man inte på vilket parti skandalen handlar om. Dessutom finns det flera balanserande krafter som håller redaktionerna på objektiv köl. Samspelet mellan enskilda journalister, nyhetschefer och redaktionschefen gör att ingen sticker i väg åt ett eget håll.

– Gör man det så hamnar man förr eller senare på ETC eller någon liknande arbetsplats, säger Strömbäck.

Är det då viktigt för läsarna att få reda på vilka journalisterna på redaktionen egent-ligen är?

– Bra fråga. Och en väldigt befogad fråga. Både högern och vänstern har mytbildningar om journalister som de spelar på. Kan man sticka hål på myterna så är det bra. Men faran är att läsarna förstärker sina föreställningar sedan tidigare.

– Men jag tror att läsarna väldigt gärna vill läsa om det.

Är du förvånad över resultatet i NA-enkäten, att 25 procent sympatiserar med Alliansen och 62 procent med De rödgröna?

– Resultatet ligger i linje med de större undersökningar angående journalisternas politiska värderingar som jag har sett.

Varför dominerar de rödgröna sympatierna på svenska redaktioner?

– Det finns inget riktigt bra svar på det. Men en förklaring är att journalister ofta ser sig som i opposition mot makten, och makten brukar betraktas som höger. Även maktpartiet Socialdemokraterna är underrepresenterat bland journalister. Man ser sig som underdogs och då blir det Vänsterpartiet eller Miljöpartiet.

Annons