Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samverkan viktig i idrottspolitiken

Hör idrott och politik ihop? Det kan vara nog så viktigt med samverkan mellan kommunen och föreningarna för att utveckla idrotten. Nu ska man tillsammans sätta upp ett idrottspolitiskt program.

Kultur- och fritidsnämnden beslutade i sin verksamhetsplan för 2010 att ett idrottspolitiskt program ska tas fram och gälla från och med nästa år. Unikt för Askersunds program är att arbetet sker i samverkan mellan kommunen och idrottsföreningarna.

– Vi har valt att börja från noll och att föreningarna ska vara med från början och utforma programmet, säger Ann-Kristin Olsson, t f fritidschef.

Första träffen

På måndagskvällen hölls den första träffen i en uppstart som ska leda till ett litet historiskt dokument. Sju av kommunens idrottsföreningar var representerade. Sisu Idrottsutbildarna kommer att medverka under processen och se till att programmet blir brett och att utgångspunkten blir enligt idrottsrörelsens idéprogram, Idrotten vill.

– För mig är det här första gången som detta sker i en samverkan med föreningarna redan från start. Som att gå ut i otrampad nysnö, man vet inte hur resultatet kommer att se ut, säger Sven Göran Gustafson på Sisu.

På lång sikt

Ledorden för det lokala processarbetet är beröra, samhörighet, småtrevligt och stolthet över att ha varit med och skapat riktlinjerna för programmet.

– Syftet är ju att åstadkomma ett samarbete på lång sikt både mellan föreningarna själva och med kommunen. På så vis kan vi stärka och utveckla den lokala idrotten, menar Ann-Kristin. Föreningerepresentanterna var också taggade för det nu startade arbetet.

– Jag tror det här kan vara väldigt bra. Gemensamma regler och riktlinjer och att vi ännu mer kan samarbeta med andra föreningar. Men det är också viktigt med en bra fortsättning och uppföljning, menar Carina Stjernström från Åsbro GoIF.

– Jag funderar väl lite över kommunens resurser med att öka tillgången till träningshallar och att vi får en bollhall, påpekar Helen Göthe, Åmmebergs IF.

Kurt Blomqvist Skyllbergs IK förordade också ett dokument och att man lyfter fram samarbetet mellan föreningarna och kommunen:

– Med ett dokument visar man sin samsyn över verksamheterna.