Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samvetsfrihet har varken med samvete eller frihet att göra

Det har aldrig, konstigt nog, varit en självklarhet att rätten att bestämma över sin egen kropp och sin reproduktiva hälsa ligger hos kvinnan. Trots att abortlagstiftningen funnits sedan 1975 och att det räknas som en mänsklig rättighet att välja själv. Nej, det har alltid, genom alla tider, varit en strid för kvinnors rättigheter, vare sig det handlar om rösträtt eller reproduktion. Och oftast tycks det vara män som vill fatta beslut över huvudet på kvinnan.

Den så kallade barnmorskan (jag anser inte att man är barnmorska om man inte kan utöva de arbetsuppgifter som ingår i professionen) Grimmark har för ett par år sedan dragit i gång en rättstvist angående att hennes samvete (läs religiösa övertygelse) medför att hon inte kan bemöta utvalda patienters vårdbehov när det gäller reproduktiv hälsa.

Som legitimerad barnmorska ställer jag mig frågande; vilken del av utbildningen var det hon hoppade över? Reproduktiv hälsa är barnmorskans huvudområde och det innefattar allt från att förlösa efterlängtade bebisar till att assistera vid aborter och vårda i livets slutskede. Om man vill arbeta med något annat så finns det andra yrken. En hel uppsjö faktiskt.

Farsen är inte över utan har övergått till en hel följetong som kan få förödande konsekvenser. En av världens största lobbyorganisationer, den amerikanska kristna ADF backar upp barnmorskan och ser förmodligen sin chans att driva fram ett globalt abortförbud, eftersom det är organisationens främsta mål.

Att genomgå en abort är inget man gör för skojs skull. Motiveringen till att en kvinna väljer att avbryta en graviditet är olika, och beslutet är enbart hennes, så länge det ligger inom lagens ramar. De länder i världen som har abortförbud har inte färre aborter. Vad de däremot har, är ett avsevärt högre antal illegala, osäkra aborter som är potentiellt dödliga eller lemlästande för 21, 6 miljoner kvinnor årligen. 47 000 kvinnor dör, varje år till följd av illegala aborter i länder med strikta abortlagar eller totalförbud mot aborter.På 30 talet, när det var förbjudet i Sverige, avled 1–2 kvinnor varje vecka till följd av illegala aborter.

Nu, år 2017, hotas aborträtten med starkt stöd av amerikanska ADF, som enligt sin hemsida vill kunna tvinga Sverige och andra länder att införa så kallad samvetsfrihet. Den vårdvägrande barnmorskan vill, på betald arbetstid, kunna välja bort att bemöta patientens behov av vård kring abort och dessutom slippa förse kvinnor med preventivmedel. Att ens ha mage att kalla det för samvete är förskräckligt egoistiskt när det egentligen handlar om att tillfredsställa sina egna åsikter och idéer. Samvetsfrihet har varken med samvete eller frihet att göra.

På andra sidan Atlanten sitter en ultrakonservativ nyvald president, omgiven av kostymklädda män, och skriver under ett dokument som riskerar miljontals kvinnors reproduktiva rättigheter. I Sverige krigar en barnmorska för att få rätt att neka kvinnor preventivmedel och abortrådgivning, ett krig hon för mot samtliga yrkesförbund i vården, arbetsgivare och icke att förglömma, svensk lagstiftning.

En ofrivilligt gravid kommer att försöka avbryta sin graviditet. Oavsett om det är lagligt eller säkert. Sverige ligger långt fram gällande jämställdhet ur ett globalt perspektiv. Många ser vårt land som en förebild och strävar efter att nå dit vi kommit.

Men mörka makter strävar efter att kasta oss tillbaka till en tid då kvinnor förblödde till döds i sina hem, i desperata försök att avsluta sin graviditet med hjälp av galgar, spruta in tvål i livmodern eller äta diverse gifter.

Mänskliga rättigheter kan aldrig tas för givet, även om det borde vara så. I vårt land är vi i majoritet. Vi vill inte att vårdvägran ska vara tillåtet, eller att man ska kunna välja vilka arbetsuppgifter man vill, baserat på sina personliga värderingar, religiösa tillhörighet eller politiska åsikt.

Och majoriteten av alla legitimerade barnmorskor är stolta över att tillgodose kvinnans behov av stöd, omvårdnad och rådgivning genom livets alla faser. Och vi gör det med gott samvete.

Åsa MörnerLegitimerad barnmorska

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel