Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I förra veckan rapporterades det om en kraftig sandstorm i USA i Phoenix, Arizona och vi fick se dramatiska tv-bilder som visade den 1,5 km höga väggen av sand dra fram.

Sandstormar är rätt kortlivade, men när de drar in kan dag förvandlas till natt på bara minuter. Sikten i en sandstorm kan vara mycket dålig och därmed kan det vara stor påverkan på trafiken både i luften och på vägarna. Stoftet i luften kan dessutom orsaka andningssvårigheter hos människor och djur.

Sandstormar är relativt vanliga i öken- eller halvökenområden där det finns tillgång till lös sand eller damm. För att få stoftet att lyfta från marken krävs en kraftig vind och en vanlig anledning till sandstormar är fallvindar från kraftiga åskväder, som under sommarmonsunen rör sig in över torrare områden. Denna typ av sandstorm kallas haboob och sanden berör oftast ett mycket större område än själva åskvädren. Vanligen färdas de 4-8 mil, men den sandstorm som berörde Phoenix tog sig mer än 25 mil från där den bildades och det uppmättes vindar på mer än 30 m/s. Torka, skogsskövling och överbetning leder till större tillgång på sand och dammpartiklar och ökar risken för sandstormar. Nordafrika och Mellanöstern är områden där sandstormar ofta förekommer, men även Australien, sydvästra USA och delar av Kina drabbas.

SMHI Väderredaktion, Emelie Karlsson