Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sanna vill helst inte handla: "Jag lockas inte att köpa saker"

Konsumera mera, eller strunta helt i att handla? I dag infaller Black friday och En köpfri dag samtidigt.
Men Sanna Tolsheden försöker handla så lite som möjligt - året om.

En köpfri dag har sitt ursprung i Kanada och har firats sedan 1992. Black friday är USA:s största shoppingdag som infaller efter Thanksgiving och är startskottet för julhandeln. I år har man valt här i Sverige att låta de här båda dagarna sammanfalla. En köpfri dag brukar annars hållas på en lördag.

Patrik Olsson i Östersund är talesperson för den löst sammanhållna rörelsen En köpfri dag.

– Tanken med en köpfri dag är att inte handla på 24 timmar som ett ställningstagande mot överkonsumtion. Dagen kan fungera som ett startskott för att bli mer medvetet kring hur man konsumerar och inte köpa mer än man behöver, berättar han och påpekar att anledningen till att man i år har flyttat den köpfria dagen till Black friday är att man vill manifestera dagen just när konsumtionstrycket är som högst.

Patrik Olsson menar att det finns minst fyra starka skäl till varför man inte ska handla mer än absolut nödvändigt. Det första handlarom miljön.

– Vi konsumerar 4,2 planeter per år här i Sverige. Bara det borde få oss att börja tänka, säger han.

Läs också: Därför har Black friday blivit viktig för cityhandeln

– Det andra är att det är svårt att höja lyckan med hjälp av konsumtion. Det tredje är tid. Det tar tid att tjäna ihop till prylar, tid som man skulle kunna använda på annat sätt än att jobba för att kunna köpa saker man inte behöver. Det fjärde skälet är skuldberget. Många sitter fast i skulder och bränner upp pengar man inte har.

Just idag, fredag den 25 november, kan man alltså tänka lite extra på om man verkligen behöver det man just tänkt köpa. En som inte bara görså en dag om året är Sanna Tolsheden, 27 år, från Örebro.

– Jag lever så varje dag, säger hon. Jag lockas inte att köpa saker, och har aldrig gjort. Jag försöker istället tillverka mina egna saker, eller köpa second hand.

Sanna berättar om loftsängen hon byggt i sin lägenhet med hjälp av virke från farfars skog och en pappa som är möbelsnickare.

– Jag använde gamla fönsterkarmar som sängram, säger hon.

När jag bodde i Visby plockade jag till exempel ruccola som växte på ringmuren

Sanna Tolsheden köper inte heller gärna nya kläder utan letar på farmors vind eller i andrahandsbutiker. Mat är också något som hon undviker att handla, så långt det går.

– När jag bodde i Visby plockade jag till exempel ruccola som växte på ringmuren, och jag plockade vildäpplen. Här i Örebro harjag varit med och startat Framtidsträdgården nere vid Alnängarna. Jag vill att man ska kunna köpa mer närproducerat och lokalodlat. Det är viktigt att det finns chans att odla i staden också.

För Sanna handlar det om att värna om miljön. Samtidigt är det inte jobbigt för henne att handla så lite som möjligt. Hon har alltid varit sån och har inget sug efter att shoppa.

– Men min syster är raka motsatsen. Hon vill alltid ha det allra senaste och jag kan få lass med kläder av henne som hon tröttnat på, säger hon och skrattar lite.

Finns det något du köper nytt och gärna lägger pengar på?

– Jag älskar att träna och springer mycket. Jag kostar därför på mig bra skor. De ska hålla och ha bra passform, då får det kosta, säger Sanna och tillägger:

– Man får inte krångla till det för mycket. Man ska ju leva också.

Faktaruta: Black friday och En köpfri dag

Black friday kallas i USA den dag som infaller dagen efter Thanksgiving (som är den fjärde torsdagen i november). Detär USA:s största shopping- och readag. Traditionen har tidigare inte haft något fäste i Sverige, men 2013 uppmärksammade flera svenska butikskedjor och e-handelsföretag dagen med specialerbjudanden. Den uppmärksamhet som Black friday fick i Sverige under 2013 resulterade i att försäljningen för näthandeln ökade med 100 procent jämfört med en vanlig fredag. Det som handlades mest i Sverige under Black friday var böcker, datorspel och filmer.

Varför heter det Black friday? En förklaring kan vara att handlarna vid det datumet börjar göra förtjänst under året och de röda siffrorna förvandlas till svarta.

En köpfri dag (på engelska Buy nothing day) är en internationellt uppmärksammad dag. I Kanada, USA, Storbritannien och Sverige firas Buy nothing day efter helgen Thanksgiving. I övriga Europa infaller dagen den sista lördagen i november varje år. Man deltar genom att inte handla något alls på 24 timmar, som en protest mot konsumtionssamhället. Dagen uppmärksammades första gången 1992 i Vancouver i Kanada, då i september månad.

Källa: Wikipedia